
A brit Warwick Egyetem kutatói kifejlesztettek egy speciális összetételű csokoládét, melyben a kakaóvajat és a tejzsírt alma, narancs és vörös áfonya levének cseppjeivel helyettesítik. Ennek következtében a csoki zsírtartalma sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos csokoládéké.
„Mindenki szereti a csokoládét, ugyanakkor tudjuk, hogy sajnos a legtöbb csoki magas zsírtartalmú. Ugyanakkor pontosan ez a zsír biztosítja azt a kényeztető érzést, amit az emberek várnak a csokoládétól” – magyarázta dr. Stefan Bon vezető kutató egy sajtónyilatkozatában.

A kutatók célja az volt, hogy a zsírt úgy tudják kiváltani, hogy az édesség megőrizze az állagát, ami állításuk szerint sikerült is: a zsírszegény csoki e tekintetben nem különbözik a szokványos csokoládéktól, az íze viszont kissé gyümölcsös. A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy ezt a problémát is kiiktassák.
Dr. Bon és kollégái abban bíznak, hogy az általuk kifejlesztett technológia idővel elterjed, és egészségesebb édességek készülhetnek majd.