Egészség

Per: Dühös nők fogadták a veszélyes mellimplantátumot gyártókat

Megkezdődött Franciaországban az azóta betiltott mellimplantátumot gyártók pere. Több mint 300 ezer nő érintett 65 országban.

„Azt szeretném, ha áldozatként tekintenének ránk, nem pedig nőkre, akik szilikon rakattak a mellükbe” – mondta Angela Mauro, az egyik felperes az ötezerből a tárgyalás előtt. Ez lesz a francia történelem legnagyobb pere, hiszen több mint 5000 nő perelte be az azóta betiltott implantátumot gyártó céget, a PIP-et (Poly Implant Prothese).

Per: dühös nők fogadták a veszélyes mellimplantátumot gyártókat

Olyan sok a védőügyvéd is, hogy egy 700 fős terembe kellett áthelyezni a tárgyalást az első napon. Várhatóan májusban hirdetnek ítéletet, akár 5 év börtönt is kaphatnak a cég vezetői.

Még 2010 márciusában kezdődött az ügy, amikor egyértelműen kiderült: orvosi szilikon helyett ipari szilikont használtak a PIP mellimplantátumok gyártásához. A vállalat vezetőjét és négy magas beosztású menedzsert most csalással vádolnak. Eddig 4000 nőnek szakadt ki a mérgező anyagot tartalmazó implantátuma, az egyik áldozat családja konkrétan a gyártó céget okolja a nő haláláért. Magyarországon is 5000 nő érintett az ügyben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top