Egészség

Ki segíthet, ha fogyatékos gyermekünk született?

Szinte nincs olyan állapotos nő, akinek ne suhant volna át az agyán, hogy mi lesz, ha gyermeke valamilyen fogyatékossággal születik. Az egyre fejlődő diagnosztikának köszönhetően sok fogyatékossági típus már az anyaméhben kiszűrhető, de számos komplikáció léphet fel a szülés során is (pl. oxigénhiányos állapot) és vannak olyan fogyatékossági típusok, amik csak kisgyermekkorban diagnosztizálhatók először (pl. autizmus).

A kétségbeesett szülők első és legfontosabb problémája az információ hiánya.

  • Kihez fordulhatok?
  • Hol találok megfelelő, szakmai segítséget?
  • Van a lakóhelyemhez közeli speciális fejlesztő központ?
  • Milyen segélyre, kedvezményekre, szolgáltatásra vagyok jogosult?

 

Ki segíthet, ha fogyatékos gyermekünk született?

 

Az országban a Kézenfogva Alapítvány működteti az egyetlen kiterjedt, folyamatosan frissülő információs szolgálatot, amely elsősorban az értelmi és halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak jelent óriási segítséget. A szülők a segítő kollégákhoz telefonon, e-mailen és az online felületen is fordulhatnak. Az alapítvány egy olyan adatbázist hozott létre, amelyben minden szülő megtalálhatja gyermeke számára a legmegfelelőbb szakembert, éljen a gyermek bármilyen fogyatékossággal is.

Ki segíthet, ha fogyatékos gyermekünk született?

Az alapítvány munkatársai törekedtek az ország minden szegletében élőknek helyi segítséget nyújtani, így Magyarország minden részéből találhatók adatok, az adatszolgáltatás önkéntes. A legismertebb intézmények mellett a kisebb alapítványok száma is egyre nő, az Alapítvány folyamatosan törekszik a teljességre. Az online adatbázis megbízható információival évente több ezer család életét könnyíti meg.

Ki segíthet, ha fogyatékos gyermekünk született?

 

Az Alapítvány az adatbázis létrehozásával az információ átadás mellett a családok biztonságérzetét is szeretné megteremteni. Az alapítvány munkájának köszönhetően a családok érzik, fogyatékos gyermekükkel nem maradnak egyedül, hiszen a közelükben élő specialisták segítenek nekik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top