Egészség

Számold ki, kövér vagy-e!

A valódi elhízás nem akkor kezdődik, amikor már nem merünk a mérlegre állni. Kalkulálj előre!

A legegyszerűbb számolási módszer a centiméterben mért magasságból le kell vonni százat, majd a kapott értékből férfiak esetén még tíz, hölgyeknél tizenöt százalékot. A végeredmény nem más, mint az úgynevezett ideális testsúly. Mondjuk, ha 165 cm magas vagy, ideális testsúlya tehát (165-100)x0,85, azaz pontosan 55,3 kg. De vajon tényleg ilyen egyszerű lenne?

Számold ki, kövér vagy-e!

Ez azonban nem elég pontos, hiszen nem mindenki ugyanolyan alkat. Az egyik legjobb módszer a testtömegindex vagyis a BMI kiszámolása. Itt a kilogrammban mért testsúlyunkat kell elosztani a méterben mért testmagasságunk négyzetével! De ha nincs kedvetek számolgatni, a Házipatika kalkulátorán könnyedén kiszámolhatjátok a BMI-teket.

A kutatók szerint 19 és 25 között súlyunk teljesen egészségesnek tekinthető, alatta soványságról, felette 30-as értékig túlsúlyról, aztán pedig elhízásról beszélünk. A BMI-t nem kell naponta számolni, elég, ha arra törekszünk, hogy súlyunkat az egészséges tartományon (19-25) tartsuk. Ezen belül – alkattól függően – természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb eltérések, hiszen van, akin az egészséges súly is gömbölyded kerekséget jelent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top