Egészség

Tűkkel az orrunkban az allergia ellen

Ha valaki igazán régóta küzd az allergiával, az bármit megtenne, hogy egy kicsit enyhüljenek a tünetek... Na jó, bankot nem rabolnánk, de a fejünk szétszurkálása talán még belefér.

Az ijesztően hosszúra nyúlt tél után a tavasz teljes erővel beindult, a nyíló virágok, a kellemes szellő mindenkinek könnycseppet csalt a szemébe, kivéve az allergiásokat, többek között engem is. Én ugyanis a hirtelen jött melegnek köszönhetően egyszerre öt-hatféle pollen ellen harcoltam május első heteiben. Mi, göthösek az életünkért küzdöttünk, folyt az orrunk, bedagadt a szemünk, és a napunkból nettó 1-2 órát töltöttünk tüsszögéssel. Az elmúlt évek egyik legrosszabb nyarára számítottam. Aztán egy üzemorvosi vizsgálat során főszerkesztőnk, Kriszta kiderítette, hogy a vizsgálatot végző orvos tüdőgyógyász, allergológus, aki nem mellesleg akupunktúrás kezeléseket is végez tüdőbetegeken és allergiásokon. A tű ugyan nem a legjobb barátom, de az állandó ödémás szem sem egy leányálom. Így erőt vettem magamon, és 17 évnyi szenvedés után úgy döntöttem, hogy új gyógymódot próbálok ki.

Nagy levegő és szúrás

Első lépésben a kezelőorvosom, dr. Mühlbacher Szilvia egy apró műszer segítségével megvizsgálja a tüdőkapacitásomat, ez később teljesen rutinossá válik és az ember azt veszi észre, hogy csak akkor igazán boldog, ha legalább 95 feletti százalékot teljesít. Aztán jöhetnek a tűk. Először furcsa, hogy a szobában nem egyedül vagyok, hanem rajtam kívül még két tűpárna gyógyul a 30 perces kezelés alatt. Később aztán rájövök, hogy akár 200-an is lehetnénk. A CD-lejátszóból halkan szól a zene, általában hangversenyek, a redőny lehúzva pont ideális a hely arra, hogy 30 percet relaxáljon az ember. Na de tűkkel a fejében? Először nem hittem, hogy menni fog. A doktornő felfektet a masszázságyra és határozott mozdulatokkal alaposan kilyuggatja a fejemet. Egy tű jön a homlokom közepébe, egy-egy az orrlyukaimhoz és egy-egy a fülem porcos részébe. Ezzel a nehezén túl is vagyunk. Jön még egy-egy tű a hüvelyk- és a mutatóujjam közötti részbe, és egy-egy a sípcsontom közelébe.

Törődj az orroddal!

Az allergiások egyik legnagyobb problémája, hogy nem kapnak levegőt, emiatt aztán sportolni és aludni is nehézkes, ezért különösen fontos, hogy az orrjáratokat naponta többször pucoljuk ki. Az orrszőrökön megtapadt pollenek ugyanis fokozzák az allergiás reakciót. Aki bírja, az vehet a gyógyszertárban speciális orrmosót, de tökéletes megoldás lehet a tengervizes orrspray is. Akinek pedig azonnali megoldásra van szüksége, az fújjon kapszaicintartalmú orrspray-t (pl. Sinol-M sprayt).

Jó éjszakát mindenkinek…

Hogy milyen érzés? Hát a szúrás nem kellemes, főleg az orrba döfést úsznám meg, de nagyon furcsa, hogy miután beszúrják a tűt, valahogy az orrom újra működésbe lendül. Amikor a tűt behelyezi a doktornő, olyan, mintha a vége megduzzadna, és onnantól kezdve nem fáj. Persze ha mocorgok, akkor érzem, hogy ott van. Az orrát például senki ne próbálja meg megvakarni, mert az borzasztó kínokkal járhat. Sőt ha egy mód van rá, akkor mindenki maradjon teljesen mozdulatlanul, ami nem is nehéz. Hogy miért? Azért, mert nagyjából az utolsó tű beszúrása után 2 perccel már alszik is a delikvens. (Ezért a kezekbe szúrt tű a felelős, ami teljesen ellazítja és lenyugtatja az embert.) Én olyan jókat szoktam aludni, hogy még álmodom is, de sok páciens békésen horkol mellettem. Elképesztően megnyugtató az egész. Aztán ha letelik az idő, a doktornő jön és megszabadít a tűktől, én pedig kidugult orral elballagok…

Mennyi ideig tart?

Nekem azt tanácsolták, hogy az első hónapban minden héten járjak, aztán nézzük meg, hogy milyen gyakran igényli a szervezet. Most kéthetente járok, valószínűleg többet is kibírnék, de így mindig ugyanolyan szinten van az állapotom. Van, akinek bőven elég a havi egy alkalom is. Én abbahagytam az antihisztamint és a szteroidos orrspray mennyiségét is sikerült a felére csökkentenem. Ami nem rossz hír, főleg annak tudatában, hogy majdnem mindenre allergiás vagyok… És mielőtt még bárki azt gondolná, hogy ez a cikk reklám, jobb ha elmondom, hogy azért írtam meg a saját tapasztalataimat, mert az allergiások pontosan tudják, hogy mennyi mindent megtennének egy nagyjából tünetmentes tavaszért vagy nyárért…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top