Egészség

Esemény utáni tabletta: “Sírva téptem ki a doki kezéből a receptet!”

Sokszor megalázó helyzetbe kerülnek azok a nők, akik esemény utáni tablettát íratnak fel maguknak. Hogyan lehet ezt elkerülni?

Esemény után: „Rég nem látott párommal kicsit hevesebben támadtuk meg egymást, aminek az lett a vége, hogy az óvszer 3 részletben került elő belőlem, rongyoltunk is azonnal az egyik belvárosi kórház nőgyógyászatára” – kezdi történetét a 30 éves Kitti, akivel fagyosan közölték, hogy a kerületéhez tartozó kórházba menjen. „Mentem hát át a kerületem kórházába, ahol aztán azért kaptam szidalmat, mert munkaidő vége előtt 2 perccel érkeztem, örüljek, hogy egyáltalán fogadtak.”

Kitti azt mondja, sosem érezte még magát ennyire kiszolgáltatottnak és uram bocsá’, ribancnak. Miután kiderült, hogy még nincsen bent a kórház nőgyógyászati rendszerében, meg kellett hogy vizsgálják.

„A gyors zárás reményében úgy vágta belém a tágító műszerét, mint egy fagyos konyhakést. Akkor elsírtam magam, amint végzett, sietve felöltöztem, és szó szerint kitéptem a doki kezéből a receptet” – mesélte rossz élményét Kitti a Nők Lapja Cafénak.

A 22 éves Ritának valamivel kellemesebb élménye volt, de az is rosszul kezdődött. Az elszakadt óvszer után nem tudta, hova lehet ilyenkor rohanni. „Beszaladtam az első gyógyszertárba, ahol egy kellemetlen patikus nő kegyetlenül elhajtott, mondván, vényköteles a gyógyszer, nem adhatja ki, meg különben is, nem ártana körültekintőbbnek lenni. A második patikus pedig csak annyit mondott: ő nem tudakozó.”

Az egyetemista lány végül egy budai kórház ügyeletén kötött ki, ahol egy barátságtalan nővérke után egy barátságos nőgyógyász lazán kitöltötte neki a receptet. „Azt mondta, hogy nagyon örül, hogy még »időben vagyunk«. A kedvességéért mind a mai napig hálás vagyok!”

Esemény után:

 

New Yorkban ingyen jár az esemény utáni tabletta a 14. életévüket betöltött iskolás lányoknak. Angliában futár szállítja házhoz pár órán belül. Itthon vényköteles és több ezer forintba kerül a tabletta.

 „Nem kell rögtön éjszaka a kórházak ügyeletére szaladni ilyen esetben, elég a másnap reggeli ambuláns rendelést felkeresni” – mondja dr. Ács Nándor, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója a Nők Lapja Cafénak. „A tablettát a nőgyógyász írhatja fel, és nem kell kétségbeesni, ha ez nem azonnal történik meg” – magyarázza az igazgató, ha például péntek éjszaka szakad el az óvszer, akkor is elég hétfőn elmenni a nőgyógyászhoz. „A kockázata minimális, és ezerszer jobb, mint egy abortusz” – teszi hozzá az igazgató.

Most már nemcsak 72 órás, hanem öt napon belül bevehető esemény utáni tabletta is van, és Ács doktor szerint nincs komolyabb egészségügyi kockázata, mint a fogamzásgátlónak. „Persze senki ne várja ki a 71. órát, és 24 órán belül bevenni a legbiztonságosabb, de van más megoldás is. Előre is fel lehet irtani a nőgyógyásszal az esemény utáni tablettát, baj esetén pedig kiváltani” – ad tippet a klinika igazgatója.

Egy hónapon belül egy ilyen tablettánál többet azért nem érdemes bevenni. Vérzészavart okozhat, és ha a következő menstruációval gond van, mindenképpen érdemes terhességi tesztet csinálni, és nőgyógyászt felkeresni.

„Senki ne gondolja azt, hogy felelőtlen tinédzserek jöttek a fogamzásgátlási ambulanciára esemény utáni tablettáért. Sok – akár középkorú – összeszokott pár, akik semmiképp nem akartak gyereket vállalni – magyarázza dr. Ács Nándor. – A férfiak még jobban rettegnek a teherbeeséstől, mit a nők. Így sokszor ők viszik el a párjukat, hogy igenis kérjenek esemény utáni tablettát.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top