Sárgarépa krémleves
Hozzávalók:
- fél szárzeller, karikára vágva
- fél póréhagyma, karikára vágva
- 2 nagyobb burgonya
- 5 szál sárgarépa
- kevéske főzőtejszín
- bors
- só
Hámozzuk meg az 5 szál sárgarépát, 2 nagyobb burgonyát és egy fél, karikára vágott póréhagymával, angol szárzellerrel tegyük fel főni a levest. Fűszerezzük sóval, borssal. Amikor a zöldségek megfőttek, kevés főzőtejszín hozzáadásával pürésítsük össze.
Petrezselymes kölessel töltött sült paprika
Hozzávalók:
- kevés olívaolaj,
- 15 dkg köles,
- 4 nagyobb kápia paprika,
- 10 dkg brindza/juhtúró,
- 1 nagy csokor petrezselyem,
- 10 aszalt paradicsom,
- frissen őrölt bors
A kölest 1,5 l vízben megfőzzük. Forrás után takarékon főzzük tovább, míg meg nem fő.
Ezt követően hozzáadjuk a juhtúrót, a petrezselymet. Az aszalt paradicsomot apróra vágjuk, és szintén a köleshez adjuk. Kevés frissen őrölt borssal ízesítjük.
A kápia paprikákat megmossuk, hosszában félbevágjuk, kiszedjük a magházát, illetve a magokat.
Egy kerámiatálat vékonyan kiolajozunk, majd a paprikába töltjük a köleses tölteléket, és 180 fokon 15 percig sütjük. Ez idő alatt a paprika édes-krémesre sül, de a belsejébe töltött köles nem szárad ki. Remek grillezett vagy egészben sült húsok mellé.
Hajdinapalacsinta joghurttal
Hozzávalók:
- 12 dkg hajdinaliszt,
- 2 dl tej,
- 2 tojás,
- 1 dl víz,
- 4 dkg vaj olvasztva,
- natúr joghurt, lecsepegtetve,
- 50 dkg szilva,
- 4 evőkanál barna cukor vagy 2 ek méz,
- 1 vaníliarúd,
- csipet só
A hajdinalisztet a tojásokkal, a tejjel, az olvasztott vajjal és a vízzel összedolgozzuk, csipet sóval ízesítjük, majd vékonyan kiolajozott palacsintasütőben vagy száraz teflonserpenyőben a hagyományos módon elkészítjük a palacsintákat. A szilvát kimagozzuk, és a felhasított vaníliarúddal és a cukorral vagy mézzel, fél dl vízzel felfőzzük. 5 percig rotyogtatjuk, és készen is van. A palacsintákat négybe hajtjuk, a tetejére joghurtot teszünk és a szilvát.