Egészség

Egymillió aláírással az élveboncolás ellen

Egy európai kezdeményezés piros lámpát mutatna a laboratóriumokban zajló, brutális kísérleteknek.

Az egész világon évente körülbelül 500 millió állatot ölnek meg laboratóriumokban. Az állatok mintegy 60 százalékát gyógyszerkutatásokhoz használják, a többit pedig orvosi kutatásban, kozmetikai kísérletekben, elmebetegségek kutatásában, katonai kutatásokban és az oktatásban. A kísérleti állatok hangszalagjait amputálják, megmérgezik, megégetik, megvakítják, éheztetik, megcsonkítják, megfagyasztják, áramütésnek teszik ki őket, és megfertőzik olyan vírusokkal is, amelyek általában nem támadnak meg állatokat.  A kísérletek 70 százaléka mindenfajta érzéstelenítés nélkül, 30 százaléka csak részleges érzéstelenítés mellett történik – hívja fel a figyelmet a “STOP VIVISECTION” nevű, élveboncolás elleni, európai polgári kezdeményezés.

Egymillió aláírással az élveboncolás ellen

A mozgalom súlyos vereséget szenvedett Európában 2010-ben. Az állatkísérletekre vonatkozó, ekkor elfogadott új irányelv ugyanis sokkal rosszabb, mint az előző rendelkezés volt. Az új irányelv nemcsak, hogy nem nyitja meg az utat állatkísérleteket mellőző módszerek előtt, hanem még inkább megkönnyíti az állatkísérletekre támaszkodást – jegyzi meg a civil mozgalom.

Most viszont aláírásgyűjtésbe kezdtek az állatkísérletek teljes beszüntetése érdekében; november 1-jéig egymillió aláírást akarnak felmutatni az Európai Uniónak, hogy aztán új javaslatot terjesszenek elő az uniós politikusok. A petícióval az aktivisták arra akarják ösztönözni az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő egy új javaslatot, amely véget vet az állatkísérleteknek, és  kötelezővé teszi az orvosbiológiai és a toxikológiai kutatásokban a közvetlenül az emberi fajra vonatkozó adatok használatát.

Ha te is támogatod az élveboncolás beszüntetését, aláírásoddal itt csatlakozhatsz a kezdeményezéshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top