Egészség

Hatékonyabb a mozgás, ha közben zenél a sportoló

A zene segít mozgás közben az izmoknak, fokozza a boldogsághormon termelődését. Ám még hatásosabb, ha a sportszer maga bocsát ki dallamokat.

Ha a sportoló a tréningeszközzel zenélni is tud, jobban esik az edzés és hatásosabb is – mutatta ki egy német kutatás. A lipcsei Max Planck Kognítív és Idegtudományi Kutatóintézet Thomas Hans Fritz neurológus vezette kutatócsoportja úgy alakított át különböző sporteszközöket, hogy használóik edzés közben harmonikus dallamokat vagy buzdító ritmusokat tudjanak velük előállítani. A tesztelők egyrészt könnyebbnek találták az edzést, ha egyidejűleg zenéltek, és hatékonyabban használták az izmaikat is.

Hatékonyabb a mozgás, ha közben zenél a sportoló

Már néhány percnyi mozgás után jelentkeztek a kedvező hatások, mivel rengeteg boldogsághormon szabadult fel. A kutatók adatai alapján a zenélő sportolók hatékonyabban mozogtak, mint azok, akik merev edzéstervhez tartották magukat. A puszta zenehallgatás nem járt ilyen hatással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top