Egészség

Lelki problémát is jelezhet a hátfájás

A hát- és derékfájdalmak nagy többsége lelki eredetű – olvasom egy cikkben. Én magam is tapasztalom, hogy egyrészt a stressz (főleg a tartós) oka lehet a fájdalmaknak, másrészt a krónikus fájdalom önmagában is stresszt okoz, és így az ördögi kör be is zárul. . . De hogyan juthatnék ki belőle?

Milyen lelki problémát jelez a hátfájás?Elsőként álljon itt egy példa:
Egyik páciensem minden nyáron erős hátfájástól szenvedett. Ilyenkor végül mindig csak egy injekció oldotta a fájdalmat. Miért csak nyáron? Szezonális hátfájás? Az inkább hidegben fordul elő. Vagy a légkondicionáló okozta? Ez szintén lehetséges.
Egy idő után feltűnt, hogy mindig a családi nyaralás előtt kezdődött a hátfájása.
Évekkel később derült ki: megromlott házassága miatt már előre rettegett a nyaralásoktól, csak ezt még nem tudta szavakba önteni, így teste jelzett.
Hasonló példákat valószínűleg mindannyian ismerünk, és nem csak mozgásszervi bajokra vonatkozóan.

Tyúk vagy tojás?

A másik oldalról nézve a fájdalmat: maga a fájdalom (főleg a krónikus) is okoz stresszt, elkeseredést, még ha eredetileg nincs is lelki ok. Tehát a hozzáállás is ronthat a helyzeten.
Az, hogy ki hogyan viszonyul a fájdalomhoz, több tényezőtől függ. Egyrészt attól, hogy milyen a páciens személyisége, milyen „megküzdési stratégiái” vannak, valamint az is fontos, hogy a környezet  hogyan értékeli a fájdalmat, és hogyan segít. A túlzott,  pátyolgató sajnálat nem jó, mert erősíti a fájdalom fennmaradását.

Csak néhány példa a hozzáállásról:
–    nagyon félek, hogy a fájdalom valamilyen súlyos betegség jele (internet, ismerősök rémtörténetei ehhez nagyban hozzájárulnak),
–    nagyon dühös vagyok a fájdalomra, mert mindenben akadályoz.

Cikkünket dr. Megyaszai Márta reumatológus szakértőnk írta. Ha kérdésed van, itt felteheted neki!

Nagyon fáj…

Fontos tudni, hogy ha lelki eredetű is a panasz, akkor is tényleg fáj, nem kitalált fájdalomról van szó.  A stressz az izmok tartós feszességét okozza, ez egy idő után elvezet a nyaki, háti vagy derékfájdalomhoz. Szakorvosként előbb a fájdalommal foglalkozunk, mert a lelki ok megoldása általában hosszabb időt vesz igénybe. A terápia sokféle lehet, a krémektől kezdve a gyógyszereken át a fizikoterápiáig, egyénileg meghatározva.

Amit otthon is megtehetünk:

–    az izmok feszességét oldja a masszázs,
–    szintén jó izomlazítók a gyógynövényes krémek: főleg a levendulás, de a rozmaring is kiváló,
–    meleg borogatás, szauna vagy meleg vizes fürdők szintén jó hatásúak lehetnek.

Maradjunk mozgásban!

Fontos tudatosítani, hogy a hozzáállásunk is sokat segíthet. A gerincpanaszok hátterében leggyakrabban nem áll súlyos betegség, nagyon gyakori problémáról van szó. Az orvosi vizsgálat a diagnózis mellett a jó esetben a gyógyuláshoz vezető teendőkkel segíti aggodalmunk eloszlatását. A  mozgásszervek létfeltétele a mozgás, gerincfájdalom esetén fontos mozgásban maradni. Ez vonatkozik a mindennapi tevékenységekre, munkára, szabadidős tevékenységekre. A mozgás (amennyire a fájdalom engedi) nem okoz rokkantságot, nyomorékságot. A korábbi tevékenységeket, társas alkalmakat ne függesszük fel, mert az jót tesz a léleknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top