A kollégák társaságában eltöltött ebédszünet jobban fáraszt, mint ha nem tartunk szünetet a munkában – állítja a Torontói Egyetem szakemberei által készített kutatás, melyet adminisztratív munkakörben dolgozók bevonásával végeztek. A válaszokból az is kiderült, hogy az ebédszünet kihagyása különösképpen akkor csökkenti a fáradság szintjét, ha az a dolgozó saját döntése, nem pedig a főnöke kényszeríti rá.
„Kritikus elem volt, hogy megvolt-e a választás szabadsága vagy sem” – emelte ki John Trugakos, a tanulmány egyik szerzője. Ugyanakkor a megtartott ebédszünetnek jótékony hatása is lehet, legalábbis ha a munkavállaló szabadon választja meg, hogy milyen pihentető tevékenységet folytat közben.
Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint egyébként egy átlagos dolgozó naponta 29 percig ebédel, 60 százalékuk az íróasztalánál ülve fogyasztja el az ebédjét.
Te szoktál ebédszünetet tartani?