Egészség

Indul a szőrnövesztés!

Ne csodálkozz azon, hogy november eleje óta egyre több bajuszos férfit látsz az utcán. Elindult ugyanis a Movember kampány, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire.

Az Ausztráliából 10 évvel ezelőtt indult kezdeményezés a férfiak egészségének védelméről szól. A Movember (az elnevezés a moustache /bajusz)/és a november szavakból származik) kampányhoz csatlakozó férfiak – 2009 óta immár Magyarországon is – világszerte egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és megnövesztik az arcszőrzetüket.

Így kívánják felhívni a figyelmet a férfiak egészségét érintő komoly problémákra (a férfiak ugyanis kevésbé törődnek az egészségükkel, mint a nők), elsősorban a prosztatabetegségekre, a prosztatarák magas arányára, valamint az életmentő szűrés fontosságára. Tehát ami a rózsaszín szalag a nők emlőrák elleni küzdelmében, az a bajusz a férfiak prosztatarák elleni harcában.

A bajuszviselő mozgalom egyébként akkora sikert aratott világszerte, hogy Movember Foundation néven alapítványt is létrehoztak, az adománygyűjtésben pedig az egyre nagyobb számban csatlakozó hírességek is segítenek (Brad Pitt és David Beckham is növesztett már bajuszt). Idehaza pedig az egy hónapon át tartó bajusznövesztést bulikkal ünneplik meg a hónap végén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top