Egészség

Védekezel? Amit a férfiak végképp nem tudnak a nőkről

Védekezel? Legfeljebb ez a kérdés hagyja el a férfiak száját a legintimebb pillanatokban, tudni viszont keveset tudnak arról, mit is használ partnerük a nem kívánt terhesség ellen. A szakemberek szerint ugyanakkor meglehetősen végletesek az "erősebbik nem" képviselői: vagy rettegnek, vagy éppen teljesen érdektelenek a védekezéssel szemben.
Mindig eszembe jut az a könyv, amit az egyik születésnapomra kaptam, történetesen egy önkritikus férfitől. Amit a férfiak tudnak a nőkről címmel egy impozáns kötetet rejtett a csomag, a könyvben viszont minden lap üres volt. Ha ez az utalás némileg túlzó is, úgy tűnik, többnyire mégiscsak igaz: a „védekezel?” talán a legtöbb, ami egy férfi száját elhagyja a fogamzásgátlással kapcsolatban.
 

Tájékozatlanok?

A férfiak tájékozatlanságát igazolja egy friss kutatás, amely szerint a magyar férfiak lényegesen aktívabbak szexuálisan (76%), mint a nők (62%), de sokkal tájékozatlanabbak és felelőtlenebbek. Miközben minden második férfi heti rendszerességgel él nemi életet, több mint a negyedük egyáltalán nem szokott gondoskodni a védekezésről, és további 13 százalékuk rendszeresen megfeledkezik róla.
Védekezel? Amit a férfiak végképp nem tudnak a nőkrőlDe még azok is, akik figyelnek, nem elég óvatosak: közel az egyharmaduk a másik félre bízza a kérdést, és nem ügyel arra, hogy a módszer valóban biztonságos-e. Míg a nők egyharmada szorong, ha nem elég megbízható az alkalmazott eszköz, a férfiaknak csupán az egyötödével fordult már elő, hogy nem tudták teljesen elengedni magukat emiatt. Igaz, a férfiak abban a megoldásban bíznak a legjobban, amit ők tartanak kézben. Ha a nem kívánt terhesség megelőzéséről van szó, a 37 százalékuk az óvszerre esküszik, miközben a helyes alkalmazás esetén több mint 99 százalékos megbízhatóságú hüvelygyűrűnek, fogamzásgátló tablettának és spirálnak együttvéve is csak egyharmaduk szavaz bizalmat. Az urak nemcsak az egyes fogamzásgátló módszerek megbízhatóságával nincsenek tisztában: 37 százalékuknak arról sincs elképzelése, hogy a nők számára melyik megoldás jelenthet kényelmetlenséget.
A felmérés mellett fiatal, szexuálisan aktív férfiakat gyakorlatban is teszteltek a Magyarországon is elérhető, több mint 99 százalékos megbízhatóságú női fogamzásgátló eszközökről. Reakcióikból egyértelműen kiderült, hogy a módszerek többségét egyáltalán nem ismerik, és elképzelésük sincs a használatukról. A hüvelygyűrűről például első ránézésre azt gondolták, hogy nekik találták ki, és a spirált sem kötötték egyértelműen a nőkhöz.
 

Mi is megkérdeztük

Védekezel? Amit a férfiak végképp nem tudnak a nőkrőlA mi rövid körkérdésünk viszont valamennyire árnyalta a kutatás mutatta képet. A megkérdezettjeink ugyanis egytől egyig azt vallották, amit például Zsolt is gondol a kérdésről. Ő igenis figyel. Ha a különböző speciális eszközöket vagy a gyógyszerek összetevőit nem is ismeri, a védekezést nagyon fontos dolognak tartja. Mindkét fél szempontjából.
„Ha egyéjszakás kaland, akkor azért, ha szerelem, mély kapcsolat, akkor meg azért fontos figyelnünk egymásra. Nyilvánvaló, hogy amikor csak egy rövid szexuális együttlétről van szó, nem elemezzük és beszéljük végig a fogamzásgátlás rejtelmeit, elegendő csak a tényekre szorítkozni. Aztán azt én eldöntöm, mennyire hiszem el, bízom-e az illetőben, vagy inkább gondoskodok magam a biztonságomról” – vallja a tapasztalt férfi.

Az óvszert senki nem szereti

„Azt azért kijelenthetjük, bárki bármit is állít, hogy az óvszert senki sem szereti. Nyilván a szükség kényszert szül, használtam én is néha. Komoly kapcsolataimban viszont szinte soha, ott mindig alaposan átbeszéljük a dolgot és közösen találjuk ki, mi a legjobb megoldás. Mindkettőnknek. Bár azt azért nem állítanám, hogy mi, férfiak annyira belemennénk abba, hogy vajon mondjuk egy fogamzásgátló tabletta hormontartalma mennyire káros. Azt viszont tudom, hogy előfordult egyszer, hogy az akkori páromra rosszul hatott a gyógyszer, és akkor meg is beszéltük, hogy más megoldást keresünk. Naptármódszer lett a vége” – meséli Zsolt.

Úgy tűnik, nekünk szerencsénk volt az interjúalanyainkkal. A szexuálpszichológus szerint ugyanis a férfiak egy jó része nemtörődöm, leginkább a tartós kapcsolatban élők.

 Kapcsolódó cikkeink:

Inkább orális vagy anális szex lesz belőle?

„Két véglettel találkozom: az egyik valósággal retteg az esetleges »mellékkövetkezményektől«, míg a másik pedig egyáltalán nem foglalkozik vele. Ha egyéjszakás kalandról van szó, pláne ha hűtlenkedik a partner, esetenként többszörösen bebiztosítják magukat. Volt olyan páciensem, aki egy eszkortlánnyal tartott fenn rendszeres kapcsolatot. Úgy védekezett, hogy annyi pénzt fizetett neki, hogy ne menjen el más partnerekkel. De akadt több olyan vendégem is, akik olyannyira féltek attól, hogy partnerük teherbe esik, hogy képtelenek voltak elmenni. Van, hogy inkább orális vagy anális szex lesz belőle, nehogy baj történjen. Ha viszont mély, tartós kapcsolatról van szó, ott azért leginkább ma is tartja magát az a felfogás: ez a nő dolga. S ha lehet, minél kevesebb kényelmetlenséggel járjon, ne nagyon csökkentse a férfi élvezetét” – mondja Hevesi Krisztina, aki szerint azért sok esetben a férfiak féltik is a partnerüket. A különböző testbe helyezhető eszközökről, más típusú módszerekről viszont alig-alig tudnak, ezért például a megszakított közösülés mellett voksolnak.

„A férfiak tájékozatlansága egyértelműen a nem megfelelő szexuális felvilágosításnak tudható be. A magyar társadalomra jellemző szemérmesség már a nemi érés időszakában tévútra terelheti a fiatalokat: a szülők az iskolától várnák a serdülők megfelelő tájékoztatását, így leginkább a szexualitásról hamis képet festő felnőttfilmek jelentik számukra a tájékozódási forrást. A legtöbben harmincas éveikre sem sajátítják el a biztonságos nemi élethez és az örömszerzéshez szükséges ismereteket” – teszi még hozzá a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top