Egészség

Vállfájdalom: új, végleges megoldás

Teregetés, karácsonyfa-díszítés, függönyfelrakás – van, akinek pokoli kínokat okoznak ezek a hétköznapi feladatok is. Minden olyan mozgás, ami a fejünk fölött történik. Okozhatja a válltáji panaszokat egy krónikus gyulladás, vagy egy egyszerű ficam, amelyekre eddig szinte csak egyféle tünetkezelő megoldást tudott javasolni az orvostudomány.
A szerencsésebbek talán hosszú évek után eljutottak egy-egy vállsebészhez, aki nagyobb, feltáró műtéttel megoldhatta a problémát. De csak eddig: az utóbbi egy-két évben már Magyarországon is kezdik rutinszerűen alkalmazni az artroszkópos vállműtéteket, s így minimális bőrmetszéssel, az izmok leválasztása nélkül oldhatják meg a panaszokat.

 

Vállfájdalom minden korban

Fiataloknál leginkább ficam, sportsérülés, idősebbeknél krónikus gyulladás, ízületek körül kialakuló meszesedés vagy később izomszakadás okozza a vállproblémát. Életkorok szerint különböző gondok jelentkezhetnek, a fájdalom viszont kísérője valamennyiüknek. A kínokat egészen az utóbbi évekig világszerte leginkább csak csillapították, csupán időlegesen tudtak leszámolni velük, azok ugyanis hosszabb-rövidebb időn belül újra kiújultak. A váll annyira bonyolult és összetett rendszer, hogy mindeddig nem tudott úgy hozzányúlni a sebész, hogy ne tegyen tönkre közben egyéb struktúrákat pusztán azért, hogy bejusson az ízületig.
vállízület a legmozgékonyabb ízületünk, a leggyakrabban ez ficamodik ki. A két, egymással rendkívül szoros harmóniában működő külön ízület úgy alkot egy egységet – mint mellkasfal-lapocka-felkarcsont –, hogy közben az inak, izmok, ízületi szalagok, csontok, porcok, tapadások, ízesülések, függesztések, kapcsolódások precízen illeszkedve mozgatják gyakorlatilag minden irányba a felső végtagjainkat. S bár a vállban ízületi kopás ritkábban jön létre, mint például a térdben vagy a csípőben – mivel a váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé –, a helyben kialakult belső elváltozások mégis megkeseríthetik a mindennapokat. Aki szerzett már sport- vagy egyéb baleset következtében sérülést a vállán, az pontosan tudja, hogy az éjszakákat leginkább túlélni szeretnénk, pihenésről beszélni vállfájdalom esetén leggyakrabban eszünkbe sem jut.

 

Szteroiddal csak átmeneti a megoldás

„Eddig a rutinellátás leginkább a szteroidinjekciókban merült ki, vagyis a beteg tüneti kezelést kapott, ami nemhogy megoldást nem hozott, de hosszú távon károsítja is az ízületeket. A legnagyobb gond azonban, hogy a betegek nagy része el sem jut az orvoshoz, segítséget sem kér, így viszont borítékolni lehet, hogy idővel sokkal rosszabb állapotba kerülnek a vállak. Könnyen szakadás lehet a vége, és elkerülhetetlen a drasztikusabb beavatkozás” – figyelmeztet dr. Gloviczki Balázs, a Róbert Károly Klinika sebésze, aki már rutinszerűen alkalmazza azt az eljárást, amivel megoldhatók a legkisebb vállproblémák is. „Minimális vágással, a vállat mozgató izmok leválasztása nélkül egy úgynevezett artroszkóppal jutunk be a vállízületbe. Az extraprecíz műszer végén elhelyezett pici kamerának köszönhetően a műtőben lévő képernyőn pontosan látjuk, hol van a gond, s mit kell helyre tenni. Ez az eszköz egyébként így alkalmas arra is, hogy az egész környező területet átnézzük, fel tudjuk térképezni a váll állapotát. Magyarországon csak néhány éve használjuk ezt a műtéti eljárást. Mára azonban a fejlesztések ott tartanak, hogy olyan betegbarát implantátumokat is sikerült kifejleszteni, amelyek gyakorlatilag beépülnek a szervezetbe: egyrészt felszívódnak, másrészt csonttá alakulnak (horgonycsavar), így például egy leszakadt szalagot vagy izmot, ízületet a vállban a helyére téve, a gyógyulás után tökéletes állapot jöhet létre.”

A felső végtag- és vállfájdalom okai 

A felső végtag- és vállfájdalom okai természetesen nemcsak helyben kialakult elváltozások lehetnek, hiszen például a nyaki gerinc kopásos tünetei is okozhatnak kisugárzó fájdalmat. Ilyenkor a kellemetlen érzés a fej mozgatásakor (fordítás, billentés) erősödik. 
A váll ízületeinek gyulladásai, elváltozásai nyomán kialakult vállfájdalom azonban, ahogy életkor szerint már emlegettük, többféle lehet:
Vállficam
Sérülés hatására a felkar „fejét” ilyenkor az ízületi tokon kívül lehet tapintani úgy, mint egy fájdalmas duzzanatot. A beteg a karját nem tudja mozdítani, főleg a fájdalom miatt, illetve a ficamot sem tudja helyre rakni és orvosi segítség szükséges. Az érintett felső végtag zsibbadása is kialakulhat. Megoldása fiatalkorban egyre gyakrabban már az első ficam után artroszkópos stabilizálás horgonycsavarral, hiszen a következő ficam esélye minden ficam után hatványozottan nő, a harmadik után szinte 100 százalék!
Ütődéses (impingement) szindróma – meszesedéssel járó íngyulladás
Ennek során a fájdalom általában fokozatosan kezdődik, majd a fizikai aktivitással párhuzamosan nő. Sérültek lehetnek a váll forgatásában részt vevő izmok és inak, és gyulladásban lehetnek a körülöttük lévő úgynevezett „nyáktömlők”. Súlyosabb esetben az ín szakadása is bekövetkezhet. A gyulladás krónikussá válhat, ha az ín tapadásánál mészlerakódások jönnek létre. A vállfájdalom bizonyos időközönként előjön, majd magától szűnik. A beteg életét a vissza-visszatérő erős fájdalom nehezíti meg. Megoldása alapvetően a gyógytorna, de gyakran kell sebészi segítség, melynek során a környező csontkinövéseket, gyulladásos szöveteket, meszesedéseket letakarítják. Amennyiben az úgynevezett rotátorköpeny sérülésénél az inak szakadása is bekövetkezik, sürgősen el kell végezni azok visszarögzítését a csonthoz a már említett, beépülő horgonycsavarokkal.

Befagyott váll szindróma
Ez a kellemetlen betegség erős vállfájdalommal indul, de a fájdalom pontos oka nehezen határozható meg.
Később a mozgások beszűkülnek, a fájdalom pedig kissé csökken. A beteget elkeserítheti, hogy a folyamat egy ördögi körhöz hasonlít, mert a fájdalom miatt egyre kevesebbet mozgatja a karját, így a váll körüli izmok még inkább elvesztik rugalmasságukat. A folyamat évekig tarthat, de a gyógyulási idő jelentősen lecsökkenthető egy egyszerű artroszkópos toklazítással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top