Egészség

10 tennivaló az egészséged érdekében, mielőtt babát vállalsz

Persze az sem baj, ha valaki csak úgy, egyszerűen belecsöppen a terhességbe, mert az esetek többségében akkor is minden tökéletesen alakul. De ha olyan ember vagy, aki szeret mindent kézben tartani, pontosan megtervezni, akkor a szakértők azt ajánlják, hogy ezeket a lépéseket tedd meg jövendő gyermeked és a saját egészséged érdekében.

1. Hozd vissza a ciklusod!

Ideális esetben érdemes pár hónappal a tervezett „babagyártás” előtt abbahagyni a hormonális fogamzásgátló szedését. Bár a tabletta 24 órán belül kiürül a szervezetből, tehát nincs káros hatása a magzatra, a szakemberek azt javasolják, érdemes a fogantatás előtt várni pár hónapot, hogy meglásd, milyen is a ciklusod. Ha évek óta gyógyszert szedsz, lehet, hogy meg fogsz döbbenni, mert lehet, hogy nem is 28, hanem csak 32 vagy akár 26 naponta jön meg. Ezt fontos tudni, mert az orvos a 28 napos ciklus alapján számítja a ki a szülés várható idejét – ha a te ciklusod ettől eltér, akár egy hét is lehet a különbség a valós és a várt időpont között, ami akár túlhordás, akár koraszülés esetén nagyon is fontos lehet.

2. Szokj le a dohányzásról!

Még az alkalmi füstölés is káros hatással van a petére és bizony a sperma minőségére is. De még ha csak passzív dohányos vagy is, nagyobb az esélyed a méhen kívüli terhességre, a koraszülésre és a vetélésre. A becslések szerint a meddőségi gondok 13 százalékát a dohányzás okozza – ha tehát babát szeretnél, itt a legjobb alkalom, hogy lerakd a cigit.

10 tennivaló az egészséged érdekében, mielőtt babát vállalsz

 

3. Állj a mérlegre!

Az elhízott nőknek 78 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy egy évnél többet kelljen várniuk a sikeres fogamzásra, mint azoknak, akiknek normális a testsúlyuk. Ha úgy érzed, le kellene adnod néhány kilót, ne halogasd tovább! A súlycsökkenésnek a terhesség alatt is hasznát látod majd, mert már 1-2 kilóval kisebb súly is csökkenti a terhesség alatti magas vérnyomás, cukorbetegség és a toxémia kockázatát, nem is beszélve arról, hogy a szülés után milyen nehéz lesz egy pici baba mellett fogyókúrázni. Ha éppen ellenkezőleg, túl keveset mutat a mérleg, akkor gondold át, hogyan tudnál hízni egy kicsit, beszélj az orvosoddal, mit ajánl – a túl alacsony testsúly okozhat menstruációs problémákat, és megnehezíti a fogamzást.

 

4. Kezdj el sportolni!

Nem elég akkor elkezdeni egészségesen élni és táplálkozni, amikor megjelenik a két kék csík a teszten – sőt, akkor a legtöbb orvos már nem ajánlja, hogy nagy erőfeszítéssel járó új sportot kezdj el. Ám annak semmi akadálya, hogy folytasd azt, amit már előtte űztél. Tehát a legjobb, ha már most nekilátsz futni, gyalogolni, pilatesre, jógára járni. Építsd be a heti teendőid közé, 2-3 alkalommal, hogy hozzászokjon a tested és a lelked is a mozgáshoz, így nagyobb az esélye annak, hogy a baba mellett is folytatni fogod.

5. Szedj folsavat!

Ez a vitamin a terhesség első napjától kezdve védi a babát. Napi szedése 70 százalékkal csökkenti az olyan velőcső-záródási rendellenességek kockázatát, mint a nyitott gerinc vagy a koponyafejlődési probléma. Mivel azonban a teherbe esés pontos időpontját a legtöbben nem tudják, az orvosok azt ajánlják, hogy már a tervezés kezdeti fázisában, akár 2-3 hónappal korábban kezdd el szedni például terhesvitamin formájában. Az abban lévő vas segít a vérszegénység megelőzésében, a kalcium pedig a csontok, fogak épségének megőrzésében.


6. Beszélj a háziorvosoddal!

Mondd el neki, hogy gyereket szeretnél, és kérd meg rá, hogy végezzen el néhány általános vizsgálatot rajtad. Egy vérkép, vizeletvizsgálat megnyugtathat, hogy minden rendben van veled, nem bujkál semmilyen gyulladás a szervezetedben, jó a koleszterined, nem vagy vérszegény. Ha szedsz bármiféle gyógyszert (allergia, fájdalomcsillapító, antidepresszáns), kérdezd meg, hogy nem jelent-e bármiféle rizikót a magzatra nézve. Lehet, hogy tud megfelelő alternatívát ajánlani, az is lehet, hogy továbbküld egy specialistához, hogy az segítsen mérlegelni az előnyöket és a kockázatokat.

7. Ismerd meg jobban a nőgyógyászod!

Hiszen ha minden jól megy, nemsokára havonta fogsz vele találkozni, és valószínűleg azt tervezed, ő lesz veled a szülés alatt is. Ám ez nem ilyen egyszerű – mindenképp kérdezz rá, vállal-e szüléseket! Bizony van olyan nőgyógyász is, aki ilyesmivel nem foglalkozik! Kérdezd meg, melyik kórházban vezet szülést (nem mindegy, hogy vajúdás közben milyen messze kell autóznod) lehet-e vele vízben vajúdni, jöhet-e veled dúla, milyen nála a császármetszések aránya, végez-e minden elsőszülő nőnél gátmetszést.

Persze nem kell mindent most letárgyalni vele, valószínűleg neked sincsenek még sziklaszilárd elképzeléseid arról, mit is szeretnél. De a beszélgetés közben azért kialakul egy képed arról, milyen ember ez a doki igazából. Nyugodtan és türelmesen válaszol-e a kérdéseidre, vagy úgy érzed, inkább siettet, várná a következő beteget. Ha kétségeid vannak, hogy jó lesz-e neked, vagy úgy érzed, nem bízol benne, akkor válts orvost! Akár többször is! Nem minden jó nőgyógyász jó szülész is egyben.

8. Ellenőrizd a védettséged!

Vannak bizonyos fertőző betegségek, amelyeket nagyon nem jó a terhesség alatt elkapni. A mumpsz, a kanyaró, a rubeola, a bárányhimlő mind-mind veszélyesek lehetnek a magzatra nézve. Keresd elő a gyerekkori orvosi könyvecskédet, ellenőrizd, hogy átestél-e már ezeken, kérdezd ki édesanyád is, ő mire emlékszik. Ha bármilyen kétséged van, irány az orvos, ő egy vérvétellel meg tudja állapítani, megvannak-e az antitestek a véredben. Ha nem, akkor megfontolandó beoltatnod magad, különösen, ha sokat vagy gyerekek közelében. Bár ismerősöknél, utcán is találkozhatsz fertőző gyerekkel, tehát a kockázatot nem tudod kizárni.

 Kapcsolódó cikkeink:

9. Menj el fogorvoshoz!

Lehet, hogy úgy érzed, a te fogsoroddal minden rendben van, de sajnos ettől még lehet olyan fogínybetegséged, vagy akár szuvas fogad is, amely eddig nem okozott gondot, de a terhességi hormonok hatására rosszabb állapotba kerülhet. Érdemes még most rendbe hozatni, és akár egy röntgent is csináltatni, mert a terhesség alatt minden kezelés rizikósabb.

10. Táplálkozz egészségesebben!

Több gyümölcs, zöldség, fehérje. Kevesebb cukor, finomított liszt, szénsavas üdítő. Igen, mind tudjuk, hogyan kellene ideálisan táplálkozni, de olyan nehéz betartani! Most még csak a saját egészséged kockáztatod, ha összevissza eszel, de nemsokára egy törékeny, pici lény is növekszik majd benned, aki azt eszi, amit te. Az ő helyes, egészséges táplálkozási szokásai rajtad múlnak – már az első pillanattól. Ha a terhesség alatt sok édességet eszel, ő is édes szájú lesz. ha zsírdúsan táplálkozol, sok halat eszel, a kutatások szerint jobban fejlődik az agya. Ha magadért nem is, érte érdemes változtatni a rossz beidegződéseken!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top