Egészség

Pszichológiai zavarokat okozott a cunami a kisgyerekeknél

Eddig a kutatások a szökőárnak főként a felnőttekre gyakorolt hatását vizsgálták, csak kevesen foglalkoztak a kicsikkel.

Pszichológiai gondozást igényelne azoknak a kisgyermekeknek az egynegyede, akiket közvetlen vagy közvetett módon érintett a Japánban 2011. március 11-én bekövetkezett szökőár. A megfigyelt, 3 és 5 év közötti gyermekek 25,9 százaléka szenved magatartási zavarok (dühkitörések, elzárkózás), illetve különböző más tünetek miatt, mint szédülés, hányinger, fejfájás.

A Tohoku Egyetem tanára, Kure Sigeo által vezetett kutatócsoport 2012 szeptembere és 2013 júniusa között 178 gyermeket vizsgált meg a három leginkább sújtott prefektúrában. Az egészségügyi minisztérium által megrendelt vizsgálat szerint a pszichológiai zavarokban szenvedő gyermekek közül sokan elvesztették a barátjukat, a házukat, vagy szemtanúi voltak annak, amint a cunami lecsapott a part menti városokra. Sokan a szüleiktől is távol kerültek. Ezek a gyermekek, ha nem részesülnek haladéktalanul megfelelő gondozásban, fejlődésüket és tanulási képességeiket illetően később sokkal súlyosabb gondokkal is szembekerülhetnek. A 178 gyermeket a kutatás keretében még 10 éven át figyelik.

A 9-es erősségű földrengést követő óriás szökőárban több mint 8000-en haltak meg a szigetország északkeleti részében, a cunami súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top