Egészség

Ikertestvérét utánozva tanul a Down-kóros kislány

Csodálatos történet egy különleges ikerpárról.

Ikertestvérét utánozva tanul a Down-kóros kislányA 6 éves Nigella és Viola Fuller ikertestvérek, míg azonban Nigella teljesen egészséges, Viola Down-szindrómával él. A beteg kislány azonban rengeteg dolgot megtanul oly módon, hogy a testvérét utánozza. “A Down-szindrómás gyerekek nagyon vizuálisak, és másolással tanulnak. Órákat töltöttünk egy terapeutával, aki próbált megtanítani valamit Violának, aztán végül úgy tanulta meg, hogy Nigellát figyelte” – mesélte az ikerpár édesanyja, Agata a Daily Mail riportjában.

Létezik egy speciális jelbeszéd, a makaton, mellyel a Down-kóros emberek könnyebben kommunikálnak. Nigella könnyedén elsajátította, majd megtanította azt Violának.

A szülők akkor vették észre először, hogy Nigella milyen hatással van Viola fejlődésére, amikor a kislányok járni tanultak. Viola azóta többek között táncolni és úszni is megtanult a testvérét másolva, de ha Nigella elkezd olvasni egy könyvet, Viola ebben is utánozza. “Nagyon közel állnak egymáshoz, és mindketten szeretnek énekelni és táncolni. A kedvenc daluk a We Will Rock You. Csodálatos látni őket” – mondta Agata.

Viola Nigellával együtt normál iskolába jár. Bár néha féltékeny amiatt, mert Nigellának könnyebben mennek a dolgok, mint neki, a testvére mindig ott van és segíti. Egy ideig egy iskolatársuk csúfolta Violát, de Nigella közbelépett, és elmondta neki, hogy mennyire kedves a testvére.

“Nigella nagyon különleges kislány, és azt hiszem, sokkal toleránsabb, türelmesebb és gondoskodóbb, mint más gyerekek az ő korában. Viola huncut, vicces, nyitott, és bámulatos önbizalma van, amit csodálunk benne. Mindenkit megérint, aki csak találkozik vele. Nagyon büszkék vagyunk a lányainkra.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top