Egészség

Torna hasfájós babáknak

A babamasszázs segít hasfájás esetén. A gyakorlatok lazító, feszültségoldó hatásúak, egyben javítják a közérzetet és a koordinációs képességet is.

Babánkat már hathetes korától nyugodtan tornáztathatjuk, de csak akkor, ha csípő-, láb- és karízületei egészségesek. Lassan, finoman mozgassuk, soha ne erőltessük, nyújtogassuk.
Próbáljuk olyankor végezni a gyakorlatokat, amikor kipihent, nem üres a pocakja, és láthatóan van kedve együtt mozogni, mókázni velünk. Énekelhetünk, mondókázhatunk közben, és tartsunk szemkontaktust.

Karok-lábak keresztezése

Fogjuk meg a baba csuklóját, tárjuk szét a karjait, majd keresztezzük a mellkas előtt. Többször ismételjük meg ezt a mozdulatsort, egyszer az egyik karja legyen felül, majd a másik. A végén finoman tárjuk szét a karjait és rázogassuk meg.

Ugyanígy nyissuk szét a lábait és keresztezzük, majd átlósan érintsük össze a karokat a lábakkal: a jobb kart a bal lábbal, bal kart a jobb lábbal. A karokat a csuklónál, a lábakat a bokánál fogjuk. Lehet fokozatosan is végezni a gyakorlatot: először csak összeérnek a végtagok, majd a láb a hónaljhoz, végül a vállhoz ér. Mindezt persze finoman, amennyit a baba enged.

Lábak tornája

1. Fogjuk meg a baba két lábát, nyissuk ki, majd hajlítsuk be úgy, hogy a talpak összeérjenek, tapsolhatunk is velük. Keresztezzük a baba lábait törökülésben, mindkét irányba.

2. Biciklizzünk a lábakkal előre-hátra.

3. Hajlítsuk be a baba lábait összezárt helyzetben, tartsuk 5-6 másodpercig a hasához, majd nyújtsuk ki, rázogassuk le. Majd ugyanezt váltott lábakkal.

4. Nyomjuk a behajlított lábakat finoman a pocak felé, majd körözzünk velük bentről kifelé. Ez segíthet, ha a csípő vagy a lábak feszesek. Ha túl lazák, kintről befelé végezzük. Egészséges babáknál lehet mindkét irányba.

5. A lábait fogva emeljük meg lassan a babát úgy, hogy már csak a lapockái érjenek le, majd finoman engedjük vissza.

6. A kicsit csuklójánál fogva ültessük fel, majd fektessük vissza.

7. Fektessük hasra, emeljük meg a lábait finoman, még a csípőjét is, majd engedjük vissza.

8. Nyúljunk a vállak alá, emeljük meg, mint egy kicsi kobrát, majd finoman engedjük vissza. Öt-hat hónapos korától az alkarját fogva végezzük.

9. Végül kicsit lötyögtessük, lazítsuk ki a lábakat.

A gyakorlatok után mindig vegyük a kicsit a karjainkba, öleljük át, dicsérjük meg, és köszönjük meg az együttműködését!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top