nlc.hu
Egészség
A férfi betegsége

A férfi betegsége

Az egészséges életmód ígérete az elmúlt években szűnni nem akaró hullámokban ostromol minket. A bioételek, tisztítókúrák és Margit-szigeti körök bűvöletében este büszkén térhetünk nyugovóra, mondván, mi mindent megtettünk az egészségünkért. De vajon a mellettünk fekvő férfi is így van ezzel?

A férfi betegségeA nők nagy része szerencsére egyre tudatosabban éli a mindennapjait. A hétköznapi teendők mellett odafigyelünk a táplálkozásunkra, és amikor csak tehetjük, mozgunk. Ennyi elfoglaltság mellett sajnos néha elfelejtjük, hogy a teremtés koronái olykor kevésbé tudatosak, főleg ha a megelőzésről, vagy ne adj’ isten, betegségről van szó.

A férfiakat veszélyeztető rákos megbetegedések között az első két helyen a tüdőrák és a prosztatarák szerepel. Míg a tüdőrák és a dohányzás közötti összefüggés közismert, addig a prosztatarákról jóval kevesebbet tudunk, pedig a betegek száma évről évre nő. A férfiak prosztatamegnagyobbodás következtében kialakult hólyagürítési zavara mára népbetegségnek tekinthető.

Hazánkban évente összesen mintegy 400 ezer férfi szorul kezelésre a prosztatamegnagyobbodás tünetei miatt. A probléma nagyságát jelzi, hogy a negyvenes férfiak 10-20 százalékát, az 50 év feletti férfiak 50 százalékát, a 70 év felettiek 75 százalékát, a 80 év felettiek 90 százalékát érinti maga az elváltozás.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás nehezen különböztethető meg a rosszindulatú daganatos megbetegedéstől, mivel tüneteik hasonlóak: gyakori vizelési inger, vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés, szexuális zavarok. A gyógyuláshoz a korai felismerés a kulcs, így a tünetek észlelésekor érdemes azonnal szűrővizsgálatra menni. Az elmúlt években, hasonlóan a mellrákkutatás eredményeihez, a prosztatarák gyógyításában is számos új, hatékony terápiás lehetőség jelent meg, ezzel komolyan növelve a betegek túlélési esélyeit.

A kampányok hatására ma már nem szégyen beszélni a mellrákról. Itt az idő, hogy a prosztatarák is hasonló figyelmet kapjon, és többé ne kelljen férjeket és apákat elveszítenünk egy olyan betegség miatt, ami időben kezdett kezeléssel az esetek jelentős hányadában gyógyítható.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top