A világ 9 legmocskosabb holmija – amit mindennap a kezedbe veszel!

Fodor Marcsi | 2014. Február 28.
Ki ne tudná, milyen fontos a kézmosás – különösen bizonyos helyzetekben. A mosdóból kijövet, evés előtt, és persze ha piszkosak leszünk. Ám vannak olyan tárgyak, amiket nem látunk igazán veszélyesnek – pedig ha tudnánk, mi minden lakik rajtuk, kétszer is meggondolnánk, mielőtt hozzájuk érünk!

1. Kosár

Mi az első dolog, amit mindenki megragad, amikor bemegy egy boltba? Hát persze hogy a kosár. Anélkül be se engednének, hát markolja mindenki rendületlenül, és közben tüsszent, törli az orrát,  és aztán újra visszaveszi a kezébe a kosarat. Egyik kezével azt fogja, másikkal pakolja a kaját, a mosószert vagy a jó kis leárazott ruhát. Az voltaképp mindegy is, mi van a kosárban, mert a lényeg a fogantyú és az a sok baci, amit az előttünk ott vásárlók ráragasztottak. Szinte soha, egyetlen boltban sem szokták ezeket letisztítani – ami azt jelenti, hogy hosszú hónapok alatt ráragadt kosztengerbe nyúlunk, amikor megfogjuk.

 

2. Kézi sebességváltó

Amikor beszállunk az autónkba, néha előfordul, hogy elképedünk rajta, hogy a gyerekek milyen disznóólat hagytak maguk után: ételmaradék, használt zsebkendők, papírfecnik, zacskók. Igen, ez valóban kész baktériumtanya. Ám igazából nem ezek miatt kell aggódni – egy alapos takarítás, porszívózás és eltűnik az egész lom. Ám van egy hely, amit rendszeresen fogdosunk, mégse szoktuk lemosni. Ez nem más, mint a kézi sebességváltó, aminek nevében benne van a végzete: kézi. A cipőtalpunkon és a ruhánkon minden nap bacilusok ezreit hurcoljuk be a kocsiba, ami a meleg, zárt, páradús közegben boldogan szaporodik, a kezünkről pedig mindenhová eljut.

 

3. Szappanadagoló

Ha piszkos a kezed, mész megmosni, igaz? Rendszeresen kiöblíted a csapot, cseréled a kéztörlőt – de vajon milyen gyakran mosod meg a szappanadagolót? Márpedig amikor odanyúlsz, biztos, hogy piszkos kézzel teszed – újra és újra. Azt hinnénk, hogy a szappan elpusztítja a baktériumokat – ám úgy tűnik, vannak, amelyek kifejezetten szeretik a nedves, zsírdús közeget. A megoldás akkor az lenne, hogy ezentúl hanyagolod a szappant a nyilvános helyeken és maradsz a jó öreg víznél? Hiba lenne! Ezzel a módszerrel szinte egyáltalán nem lesz tisztább a kezed – vigyél inkább magaddal kézfertőtlenítőt, amit csak te használsz!

 

4. Mozgólépcső

Sajnos az sem túl higiénikus, amikor jó alaposan megmarkoljuk a gumiszalagot, nehogy elessünk, majd megtöröljük az orrunkat, vagy megvakarjuk a szemünket. Sokkoló lehet, de tény, hogy a plázákban a WC-ülőkét és a közös éttermi asztalt is megelőzi mocskosságban a mozgólépcső kapaszkodója. A gumiszalag pereme alatt nemcsak élelmiszer-maradék, de vér, vizelet és széklet is bőségesen található. Még egy érv amellett, hogy egészségesebb a lépcső!

 

5. Mosógép

A mosógépbe minden nap jó nagy adag mocskos ruhát tömsz, és azt gondolod, hogy a mosás során nemcsak a ruhák lesznek makulátlanul tiszták, de maga a gép is. Tévedés…Főleg akkor nem igaz ez, ha figyelsz a környezetre, és a modern ajánlásokat követve 30 fokos programon mosol. A szakértők szerint ez nem túl jó – így ugyanis a ruhákon rajta maradhat a baktériumok többsége, ez a hőfok ugyanis egyáltalán nem fertőtlenít. Ráadásul ha elöltöltős géped van, a helyzet még rosszabb – ezek a modellek ugyanis soha nem ürülnek ki teljesen, egy kis víz mindig marad az aljukban.

A végeredmény pedig az, hogy a koszos ruhákat piszkos vízben mosod, ehhez hozzájárul a mosógépben elszaporodott alga és penész is, így az eredmény hiába illatos és puha, ám valójában veszélyt jelenthet az egészségedre. Ha ezt el akarod kerülni, kezdd a mosást mindig a fehér ruhákkal, magas hőfokon és fertőtlenítő-fehérítő adalékkal, eztán jöjjenek az alacsonyabb mosási hőt igénylő színes ruhák. Havonta egyszer pedig érdemes üresen is elindítani a gépet forró vízzel és fertőtlenítőszerrel.

 

6. Fürdőkád

A hely, ahol folyton mosakodunk, ami állandóan szappanlében úszik, hogyan is lehetne piszkos? Miért is kéne minden egyes fürdés után fertőtleníteni? Lehet, hogy furcsának tűnik, de ha nem akarod, hogy a családon végigsöpörjön pár kellemetlen betegség (gomba, herpesz, szemölcs legroszabb estben akár tüdőgyulladás, és a húgyúti fertőzés), akkor nem árt, ha minden egyes családtag fürdés után végigspriccolja a kádat egy kis fertőtlenítőszerrel. A kád ugyanis, bár simának és egyenletesnek tűnik, valójában tele van mikroszkopikus mélyedésekkel, amelyek nagyszerű búvóhelyet kínálnak a baktériumoknak.

 

7. Pénz

Mind azt szeretjük, ha jó sok van belőle a pénztárcánkban – de higiéniai szempontból ez csak azt jelenti, hogy valóságos bacitenyészetet hordunk és fogdosunk folyamatosan a zsebünkben. A bankjegyek 94 százalékán élnek olyan komoly betegségeket okozó baktériumok, mint az E. coli, a szalmonella vagy a Staphylococcus – és nemcsak a papírpénz mocskos, a hitelkártyák 8 százalékán székletmaradványokat is lehet találni. A tanulság, hogy nagyon figyeljük, és ha egy étteremben ugyanaz készíti el az ételünket, akinél fizetni is lehet – jobb, ha inkább máshová megyünk enni.

 

8. Billentyűzet

Valószínűleg te is elborzadtál már azon a tényen, hogy ha a számítógép billentyűzetét lefelé fordítod és megütögeted, akkor valóságos morzsahegy zúdul ki belőle. Akinek kis esze is van, az ebből már rájöhetett arra, hogy ez bizony koszos holmi.  Egy átlagos WC-ülőkén négyzetcentiméterenként 49 baktérium található. Egy átlagos billentyűzeten majdnem 4000 (!). Szóval ha úgy érzed, hogy ma az irodában ebédelsz, az asztalod mellett… hát talán gondold újra.

 

9. Mobiltelefon

Már rég nem igaz, hogy az ember legjobb barátja a kutya – a legtöbben többször nyúlnak a telefonhoz egy nap alatt, mint ahányszor végigsimogatják a házikedvencüket. Nem gondolnak bele, hogy minden egyes alkalommal baktériumok tucatjait hagyják az ujjaik nyomában. Van, aki a mobilját a WC-re is magával viszi, és azon olvassa a híreket, vagy játszik egy kicsit pihenésképp, aztán viszi az étterembe, a villamosra és mindenhová. Így szép lassan minden környezetünkben előforduló baktérium rákerül a telefonra. Ha az előbb szörnyülködtél azon, hogy egy billentyűzet négyzetcentinként négyezer bacit lát vendégül, most kapaszkodj meg, mert a mobiltelód sima képernyőjén 25 ezer található! És ezt teszed a szád elé, a füledre, az arcodhoz. Hogy miért szeretnek itt élni ezek a kis dögök? Hát mert a mobilod, mint minden gép hőt termel – ez pedig az ujjadról odakerülő zsírral és a rálehelt párával együtt ideális táptalaj a kórokozó-kolóniáknak. Te is úgy véled, hogy itt az ideje egy fertőtlenítő kendős áttörlésnek?

Exit mobile version