Baba

Tanítsd meg kezet mosni! – 9 egyszerű lépésben

Már az egészen kicsik is képesek rá, hogy megértsék, mik azok a baktériumok, és hogy azok betegséget terjesztenek. Fontos tudniuk, hogy nemcsak akkor kell kezet mosni, amikor látható a kosz – a tisztának tűnő kéz is lehet veszélyes.

Mutasd meg, hogy terjed a kosz!
Itt az idő elővenni a csillámport! Szórj egy kicsit a gyerek kezére, majd egy másik színűt a sajátodra, és apa vagy a nagyobb tesó is kaphat egy adagot. A csillám pont úgy viselkedik, mint a baktériumok. Ha kezet fogtok egymással, látható, hogyan lesz egyre tarkább az emberek keze – így terjed a sok-sok baktérium is az emberek között. Aztán próbáljátok meg letörölni papírtörlővel – nem fog sikerülni. Aztán hideg vízzel – ez is kevés eredményt hoz. Csak a meleg vizes, szappanos, dörzsöléses megoldás távolítja el a csillogó darabokat – épp úgy, mint a gonosz bacikat!

Tanítsd meg kezet mosni! - 9 egyszerű lépésbenVálasszatok közösen szappant!
Annyiféle szappan van, hogy biztosan megtaláljátok a tökéletes illatú, színű, állagú darabot. Engedd meg a boltban, hogy végigszaglássza az összeset, és amit kiválaszt, legyen csak az övé. Lehet hagyományos, pumpás, szenzoros, lila vagy átlátszó. A lényeg, hogy neki tetsszen! Ha még biztosabbra akarsz menni, csináljatok szappant közösen, nem nagy munka, viszont garantált eredmény!

Segíts, hogy egyedül is tudja!
A legtöbb gyerek azért utál kezet mosni, mert nem éri fel a csapot. Gondolj az akadálymentesítésre, és tegyél oda egy fellépőt vagy egy stabil kis sámlit!

Mindennek megvan az ideje
Könnyebb emlékezni arra, hogy kezet kell mosni, ha vannak szabályok. Mondjuk, hogy hazaérkezés után első dolog legyen. WC után muszáj, evés előtt kötelező, ha tüsszentettünk, orrot fújtunk, akkor is ajánlatot, de ha beteg ember közelében voltunk, vagy állatot simogattunk, akkor is hasznos.

Legyen egy kézmosódalotok!
Az alapos kézmosáshoz húsz másodpercnyi szappanozás, dörzsölés kell. Ez egy kisgyereknek maga az örökkévalóság. Ezt az időt is élvezetessé lehet tenni azonban, ha van egy kézmosódalotok, és szabályba foglaljátok, hogy ameddig ez szól, addig tartson a kézmosás. Nem kell valami bonyolultra gondolni, ha a „Boldog szülinapot” nótájára a „Megmossuk a kezünk”-et éneklitek, az is tökéletes megoldás.

Tanítsd meg kezet mosni! - 9 egyszerű lépésben

Kézmosójáték
Kezet mosni néha tényleg unalmas – de melyik gyerek nem szeret vizeskedni? Megmosni valaki vagy valami mást pedig igazán jó játék lehet! Nevezz ki egy gumikacsát vagy babát kézmosójátéknak, és legközelebb ne a gyerek kezére tedd a szappant, hanem erre a figurára. Őt kell megmosni, behabozni, dörzsölgetni. Ha ő már tiszta – a gyerek keze se marad koszos.

Saját törölköző
Ez az egyébként is higiénikus megoldás kisgyerekes házban azért is fontos, mert így könnyen ellenőrizni tudod, hatékony volt-e a kézmosás. Ha látható koszfoltok keletkeznek egy törölközőn, az biztos jele annak, hogy valaki nem volt elég alapos!

Jutalom, az jár
Nem mondom, hogy kisautó és játékbaba kell minden kézmosás után, de miért ne tehetnél a falra egy táblázatot, amin feltünteted a legfontosabb kézmosó alkalmakat. Minden sikeres művelet után lehet matricát ragasztani. Nem nagy befektetés – óriási siker!

+1 Mutass példát!
A gyerekek sokkal többet tanulnak a személyes példából, mint a folyamatos lamentálásból. Ha a gyerek azt látja, hogy te gyakran mosol kezet, neki is ez lesz a természetes, különösen ha közben el is mondod, hogy miért csinálod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top