Egészség

Fület és orrot növesztenének a testzsír őssejtjeiből

A brit kutatóknak porcszövetet már sikerült előállítaniuk az új eljárással, a biztonsági tesztek azonban még hátravannak.

A porcból kialakítandó fület és orrot a londoni Great Ormond Street kórház szakemberei az arc rekonstrukciójához szeretnék felhasználni. Olyan betegségek kezelését tenné lehetővé az új technológia, mint a mikrotia, mely a fül fejlődésének rendellenessége. A mikrotiás gyermek külső hallószerve hiányzik, vagy egészen kicsire nő csak meg. Jelenleg a kórt úgy kezelik, hogy a gyermek bordájából emelnek ki porcot, melyet aztán a sebészek a beültetés előtt fül alakúra formáznak. Ez az eljárás több műtéttel is jár, a bordaporc helye nem regenerálódik, és a hegek is maradandóak.

A londoni kutatók most olyan alternatívát dolgoztak ki, amelyben a gyermek testéből vett kicsiny zsírminta őssejtjeiből növesztenének porcszövetet. Fül formájú “vázat” helyeznének az őssejtes oldatba, így az őssejtek felvennék a kívánt alakot és szerkezetet. Az oldat összetevői azt segítenék elő, hogy az őssejtekből porcszövet fejlődjön ki. Ezt aztán a gyermek bőre alá lehet ültetni, hogy így egészséges fülformája legyen. A porcszövetet már sikerült zsírból vett őssejtekből a vázon kialakítani, ám a biztonsági teszteket még el kell végezni, mielőtt az eljárást betegek esetében is alkalmazhatnák.

Egyetlen sebészeti beavatkozás kell csak hozzá, ezzel látványosan csökken a kis beteget érintő megterhelés, az implantátum pedig remélhetőleg együtt növekszik a gyermekkel. Ezzel az eljárással orrszövet is kialakítható, erre felnőtteknél lehet szükség rákos daganatot eltávolító műtét után. Az orvosok szerint csontszövet is létrehozható ugyanebből az anyagból kiindulva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top