Egészség

Lépfenefertőzés: újabb állathalál a debreceni állatkertben

Az oroszlán után egy leopárd is elpusztult. Az állatkert jelenleg hatósági megfigyelés alatt áll, a fertőzéstől számítva 20 napig biztosan zárva marad.

Az állatkertet lezárták, mert lépfenefertőzésben elpusztult a hím oroszlán. Muki 18 éves volt, hatéves kora óta élt Debrecenben. “Az oroszlán halálát egy takarmányként beérkezett szarvasmarha okozhatta. Jelenleg az elhárítási feladatok zajlanak, tehát a fertőtlenítés, az érintett dolgozók gyógykezelése” – nyilatkozta a dehir.hu-nak Nagy Sándor Tibor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója.

Az állatkert látogatói nem kerülhettek közvetlen kapcsolatba a beteg állattal, így nem áll fenn semmilyen fertőzés veszélye. Az érintett gondozók kezelését viszont már elkezdték a tisztiorvosi szolgálat munkatársai.

Bezárt az állatkert, Fotó: Czeglédi Zsolt
Bezárt az állatkert – fotó: Czeglédi Zsolt

A lépfenével fertőzött állat maradványaiból két oroszlán, két leopárd és egy tigris evett. Az oroszlán után a Csúnya nevű nőstény leopárd is elpusztult, a maradványaiban azonban nem mutattak ki fertőzöttséget. A leopárd halála azért is fájó, mert Szépfiú és Csúnya volt az egyetlen olyan leopárdpáros Magyarországon, mely állatkerti körülmények között is képes volt szaporodni. A három még élő nagymacskát gyógykezelik, de a többi ragadozó és növényevő állat is vakcinát kap a következő napokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top