A fogyasztott mennyiség növelésével a kávézók feltehetően csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik továbbra is a szokott mennyiséget fogyasztják – állapították meg amerikai és szingapúri kutatók. A tudóscsoport három, összesen mintegy 120 ezer főre – többségükben egészségügyi dolgozókra – kiterjedő kutatást összegezve arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés van a 4 év alatt napi másfél csészével több kávé fogyasztása és a gyakoribb, 2-es típusú cukorbetegség kialakulása kockázatának 11 százalékos csökkenése között.
A kávéfogyasztás napi két csészével való csökkentése 18 százalékkal növelte a diabétesz kialakulásának a kockázatát. A kutatók azonban óva intettek az eredmény túlértékelésétől. “A tanulmányból semmilyen kávéfogyasztási ajánlást nem lehet levonni” – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy az csak a fogyasztás változásával foglalkozik, nem pedig az abszolút elfogyasztott mennyiségekkel, és kizárólag a kávénak a diabétesz kockázatára gyakorolt rövid távú hatására terjed ki.