Egészség

Félmilliárdos megtakarítást hozott az inzulinrendelet

A betegek száma mintegy 15 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben.

Az analóg inzulin támogatást szigorító, két éve bevezetett inzulinrendelet alapján 14 ezer beteg kényszerült terápiaváltásra, és ezzel 500 millió forint megtakarítást ért el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – írja a Népszabadság.

Inzulintámogatásra évente 20 milliárd forintot költenek, a gyógyszerkassza 7 százalékát, 150-170 ezer beteget támogatva. A betegek száma mintegy 15 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben.

Az inzulinrendelet azt mondta ki, hogy az analóg – korszerűbb és lényegesen drágább – inzulinkészítményre a beteg csak 50 százalékos támogatást kaphat akkor, ha nem tudja elérni az elvárt szénhidrát-anyagcsere-értéket, amennyiben ezt nem akarja megfizetni, akkor át kell állnia a 100 százalékban támogatott, hagyományos, úgynevezett humáninzulin-terápiára. Egy utóbbi módosítás szerint a rendelet hatálya alól kivették a 18 év alattiakat, és a 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőket.

Az OEP adatai szerint azok közül, akiket a szigorítás érintett, 18 százalék választotta az 50 százalékos támogatást, a többiek a humáninzulin-terápiát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top