Egészség

Gyógynövények az edzésprogramodhoz

Ha úgy néz ki, komolyra fordul a dolog, és tényleg nekiállsz rendszeresen sportolni, akkor nemcsak egy jó edzéstervet kell összeállítanod, hanem gondoskodnod kell szervezeted megváltozott igényeiről is. A vitaminban és rostokban gazdag táplálékok mellett jó hasznát veheted ilyenkor a gyógynövényeknek.

Tavasszal sokan teszik le a nagyesküt, hogy márpedig mostantól egészséges életmódot folytatnak. Ha viszont nagy lendülettel, de meggondolatlanul állunk neki valamilyen sportnak, abból több kárunk származik, mint hasznunk. Általános szabály, hogy ha életmódváltásba kezdesz, akkor fokozatosan, lépésről lépésre szoktasd hozzá szervezeted a megterheléshez. A megváltozott körülmények között a testednek másfajta “táplálásra” is szüksége lesz: több vitamint, rostos anyagot kell magadhoz venned. A rendszeres edzésnél ezeken túl az alábbi gyógynövények is jó szolgálatot tehetnek neked.

Állóképesség

Az állóképesség fokozása a rendszeres sportolás egyik legfontosabb célja. Számos gyógynövényről tudták már az ókorban is, hogy növeli az atléták teljesítményét, és rendszeresen alkalmazták is őket olyan sportágakban, mint például a hosszú távú futás. Általában távol-keleti eredetű növények ezek: ginszeng, schisandra (életbogyó), ashwaganda (álombogyó), fo-ti (keserűfűgyökér, Polygonum multiflorum), fokhagyma és kasvirág, amiket összefoglaló néven adaptogén növényekként is ismerünk. Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését. Ha arra van szükség, lelassítják túlműködő, egyúttal felgyorsítják alulműködő szerveinket. Folyamatosan fogyaszthatók, mert az optimálisan működő szervek működését nem módosítják.

Gyógynövények az edzésprogramodhoz

Izomlazítás

Gyakori és fájdalmas velejárója a sportolásnak az izomfájdalom. Ez eredhet intenzív izommunkából is – például izomláz –, de sokszor azért lép fel, mert edzés előtt nem melegítettünk be megfelelően és hirtelen túlerőltettük izmainkat. Az ilyen húzódások és sérülések ellen a legjobb módszer, ha fokozatosan emelkedő terheléssel dolgoztatjuk az izmokat, és az edzés előtt megfelelő nyújtó és bemelegítő gyakorlatokat végzünk, de alkalmazhatunk izomlazító gyógynövényeket is – jellemzően belőlük készült olajok vagy borogatások formájában. Remek izomnyugtató hatású például a kúszó fajdbogyó, a kamilla, a kámfor vagy a szegfűszeg. Serkentik az izmok vérellátását, és megnyugtatják a feszült izmokat.

MéregtelenítésGyógynövények az edzésprogramodhoz

Egy kimerítő edzés után a szervezetben felgyűlnek a különféle salak- és méreganyagok, s ha nem tudnak gyorsan távozni kimerültségérzetet és égető izomfájdalmakat okoznak. Hogy meggyorsítsd a szervezeted regenerálódását, sok friss levegőre, tápanyag-utánpótlásra van szükséged, és arra, hogy az izzadság akadálytalanul távozhasson a bőrön át. Segítheted tested felfrissülését úgynevezett “vértisztító” gyógynövényekkel is: például a kasvirág, közönséges bojtorján, gyermekláncfű, lósóska és kis mennyiségben alkalmazva az aranygyökér is jó szolgálatot tehet teaként vagy por alakban fogyasztva.

Vérkeringés

Megfelelő, egészséges vérkeringés nélkül nemcsak lehetetlen végrehajtani egy alapos edzésprogramot, hanem kifejezetten veszélyes is. A véráram szállítja az izmok építéséhez szükséges anyagokat, és segít eltávolítani a salakanyagot is, ezért az érrendszernek jó állapotban kell lennie, ha komolyabb sporttevékenységbe kezdesz. A vérkeringés élénkítésére számos módszer létezik, a legegyszerűbb például a hidroterápia – magyarul a váltogatott hideg és meleg zuhany. Gyógynövényekkel is rásegíthetsz a keringési rendszered működésére: például a ginszeng- vagy a ginkgókészítményeknek jó hasznát veheted erre a célra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top