Egészség

Forradalmi felfedezés a malária ellen

A maláriára természettől fogva immunis tanzániai gyerekek segítik a kór elleni védőoltás kutatását.

Tanzániában gyerekek egy csoportja természetes ellenállást mutat a maláriával szemben. Szervezetük olyan ellenanyagot termel, amely megtámadja a kórt okozó parazitát. Amikor az anyagból előállított készítményt egerekbe injekciózták, megvédte az állatokat a betegségtől. A kutatók szerint a főemlősökön is ki kell próbálni, és emberi tesztekre is szükség lesz, hogy értékelni tudják, lehet-e vakcina az ígéretes ellenanyagból.

“Hihetetlenül nehéz harcolni a maláriát okozó élősködő ellen. Évmilliók evolúciója tanította meg arra, hogyan alkalmazkodjon az emberi immunrendszerhez, ijesztő ellenfél. A kutatás azonban elég erőteljes bizonyítékát adta annak, hogy jó vakcinajelöltet kaptunk” – mondta Jake Curtis, a Brown Orvosi Egyetem Rhode Island-i Nemzetközi Egészségkutató Központjának igazgatója.

A kutatás tanzániai gyerekek ezerfős csoportjával kezdődött, életük első éveiben rendszeresen vettek tőlük vért. A gyerekek egy kis csoportjánál – 6 százalékuknál – természetes immunitás alakult ki a lakóhelyükön igen elterjedt malária ellen. A többi gyerek nem vált ellenállóvá.

A kutatók azt a specifikus ellenanyagot keresték, amelyet csak az immunis gyerekek szervezete állított elő, a többieké nem. Azt találták, hogy az ellenanyag a maláriát okozó parazitát életciklusa legfontosabb szakaszában támadja meg: a vörösvértestekben ejti csapdába, ezzel megakadályozza, hogy az egész testben elterjedjen. Egerek kis csoportján kipróbálták az ellenanyagot, és az eredmények arra utalnak, hogy védőoltásként is működhet. A beoltott egerek kétszer olyan hosszú ideig éltek, mint az oltatlanok, és az előbbiek vérében a paraziták száma feleakkora volt, mint a másik csoporté.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai alapján a malária 2012-ben több mint 600 ezer ember halálát okozta, az esetek 90 százaléka Fekete-Afrikában történt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top