Egészség

Nem csak a húszéveseké a BV

A bakteriális vaginózis (BV) a leggyakoribb hüvelyfertőzés, de előfordulási esélye eltérő a különböző életszakaszokban. A tartós panaszmentesség záloga azonban már serdülőkortól kezdve ugyanaz: a hüvely természetes baktériumflórájának megőrzése, illetve helyreállítása.
Nem csak a húszéveseké a BV

Az első menzesz előtt nem találkozhatunk a BV-vel, azonban a serdülőkorban már ez az egyik leggyakoribb oka a rendellenes folyásnak. Ebben az időszakban és a fiatal felnőtt nők körében nem minden esetben jellemző a monogám partnerkapcsolat. Ezért a szexuális úton terjedő betegségek gyakorisága is ilyenkor a legmagasabb.

A felnőtt nők körében hormonális rendellenességek esetén is gyakran előfordul a BV. A fertőzésekre hajlamosabbak azok, akiknél hiányzik vagy gyenge a hüvely védelmi funkciót ellátó, normál lactobacillus-flórája.

A változókorban, a menstruációs ciklus megszűnésével a lactobacillus-flóra alacsonyabb csíraszámban található, később pedig teljesen megszűnik. Ezt követően már nem alakulhat ki a BV. Más panaszokat azonban ebben az életszakaszban is tapasztalhatunk, mivel az ösztrogénhiány a hüvelynyálkahártya sorvadását eredményezi. Ez a hölgyek egy részénél hüvelyfertőzésre emlékeztető, kellemetlen tüneteket okozhat.

Nem csak a húszéveseké a BVA nőgyógyászati fertőzések megelőzésének és sikeres kezelésének záloga már serdülőkortól kezdve a lactobacillus-flóra megőrzése és helyreállítása. Azon hölgyek esetén, akiknél visszatérően diszkomfortérzést, hüvelyszárazságot okoz a normál lactobacillus-flóra visszaszorulása, a menstruáció lezajlása után, 2-3 napon keresztül végzett, megelőző, tejsavas és glikogént tartalmazó hüvelykezelés ajánlott, mely fenntartó adagban, heti egyszer folytatható” – tanácsolja dr. Ujházy András, szülész-nőgyógyász szakorvos.

Ebben segíthet a tartósítószer- és hormonmentes Lactofeel. Tejsavat tartalmaz, mely helyreállítja a hüvely normál pH-ját, és glikogént, amely tápanyagul szolgál a tejsavbaktériumok számára, így elősegítve a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top