Egészség

A legbiztosabb módszer a szénanátha ellen

Sokak életét könnyítheti meg az új felfedezés.

Új típusú szénanátha elleni port fejlesztettek ki brit orvosok. A por cellulózból készül, mely a növényi sejtfalak egyik fő alkotóeleme. Az orrban lévő nedvességgel érintkezve géllé alakul át és gátat képez, melyen nem jutnak át a pollenek.

A szénanáthát ma leggyakrabban antihisztaminokkal és kortikoszteroidokkal kezelik, ezeknek a gyógyszereknek azonban rengeteg zavaró mellékhatása van, például álmosság, szájszárazság, homályos látás, hosszú távon pedig a szteroidok növelik a súlygyarapodás vagy az izomgyengeség kialakulásának kockázatát is.

A cellulózport 108 önkéntesen tesztelték. Az alanyok egy része az új típusú port, a másik csoport viszont placebót kapott. Négy hét után, napi háromszori használat mellett a cellulózport használók tünetei egy 10-es skálán 7-es értékről 4-esre estek vissza, míg a placebót használóké gyakorlatilag változatlanok maradtak.

A por hátránya, hogy csak a légutakban jelentkező tüneteket enyhíti, az égő, viszkető, könnyező szemeken nem segít. Ettől függetlenül nyilván akadnak, akik ha tehetnék, máris rohannának a szerért a patikába, azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba a termék.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top