Lidérc ül a mellemen – alvási paralízis

Fodor Marcsi | 2014. Július 21.
Nem tudok megmozdulni. Nem tudok sikítani. Ébren vagyok, de a testem megbénult. Ez nem egy horrorfilm jelenete. Ez az alvási paralízis.

A legrosszabb a teljes kiszolgáltatottság

Ilyen lehet kómában lenni. Mindent hallok, mindent látok, mindent érzek – de a testem külön életet élve alszik, és nincs többé hatalmam felette. Képtelen vagyok megmozdulni, felkelni, felgyújtani a villanyt. Csak fekszem a sötétben és várok, hogy az ébredés teljes legyen. Ez lehet pár másodperc, de több perc is.

Ha bárki ott lenne a szobában, az most bármit megtehetne velem. Elrabolhatna, megölhetne, megkínozhatna. Nem tudnék védekezni. Ahogy telnek a másodpercek, percek, úgy nő a félelmem, és úgy válik a képzeletem egyre vadabbá. A függönyből ólálkodó rém lesz, a székre terített ruhából szellem. A mellkasomon lévő szorítás is egyre nő, mintha lidérc ülne rajtam.

De mindez nem valóság. Csak az agyam játszik furcsa játékot velem ebben a félig éber, félig álombéli világban. Vannak, akik szerint ez a jelenség áll szellemek, az ufós elrablások és a vámpírlegendák mögött is.

Valódinak vélt rémek, szellemek

Az biztos, hogy ez a világ egyik legijesztőbb jelensége, azonban egyáltalán nem ritka: az emberek közel 20-60 százalékának része volt már benne. A tudósok azt mondják, hogy ártalmatlan dolog, ám a helyzet az, hogy az alvási paralízis az ébrenlét óráit is megkeseríti.

A zaklatott éjszakák után félelmetes lesz a máskor megnyugtató elalvás – és a stressz miatt aztán az alvási paralízis esélye is fokozódik. Ördögi kör ez. De elég egy gyors keresés a neten, és kiderül, nem vagyok egyedül, bár a társaság, ahová kerültem, nem nyugtat meg, de az, hogy esetem nem egyedi, mégis némi biztonságérzetet ad. Van, aki az élmény miatt úgy véli, valódi rémek, szellemek ólálkodnak körülötte a sötétben, és retteg az éjszakától. Mások attól félnek, hogy a látomás, ami megjelent előttük, az elmebaj első tünete. Ám a szakértők hangsúlyozzák: bármilyen valódinak is tűnnek ezek a látomások, nem valódiak, nincs mitől tartani. Csak az agyunk játszik velünk.

Megoldás?

Azt tanácsolják, hogy ha valakinek hasonló helyzetet él át, próbálja ki az alábbi technikák egyikét, létezik ugyanis pár trükk, ami meggyorsítja az ébredést és lerövidíti a bénultságban töltött perceket. Mivel az alvási bénultság nagyon egyéni, nincs mindenkire érvényes segítség, de számomra már az is megnyugtató, hogy tudom: nem vagyok kiszolgáltatott áldozat, igenis vannak praktikák, amiket ebben az állapotban is be tudok vetni, így vészhelyzetben ezekkel szoktam próbálkozni:

1. Csak semmi pánik!

A legfontosabb tudatosítani, hogy bár ez ijesztő jelenség, de teljesen normális, sokakkal előfordul és nem ártalmas. Nem lehet közben megfulladni, szívinfarktust kapni, és nem őrült, aki ilyet él át. A hely, ahová ilyenkor kerül az ember, az álommal és az ébrenléttel is határos. Az agy ébren van, a test még alszik. A feladat a teljes felébredés. A pánik a legrosszabb megoldás, mert ilyenkor az agynak az a területe kap ingerlést, amely a rémálmokért felelős.

2. Lélegezz mélyeket

A levegővétel automatikus, mint a szívverés vagy az emésztés, ezért ilyenkor sem bénul meg úgy, mint a kar, a láb vagy a mellkas izmai. Ha sikerül kontrollálni a légzést, csökken a pánik. Már az is megnyugtató, hogy van valami, amit minden bénultság ellenére képes irányítani az ember. 

3. Mozdulj egy kicsit

Igen, jól tudom, ilyenkor minden mozdulat lehetetlennek tűnik. Képtelenség felemelni a kezet, a lábat vagy a fejet. Ezek a nagy izmok ugyanis ilyenkor nem működnek. Ám a perifériás területek, mint a lábujj vagy a kezek ujjai, képesek lehetnek apró mozdulatokra, és ha sikerül működésbe hozni őket, az egész testet érintő bénultság is gyorsan feloldódik.

4. A szeretet mindent legyőz

Nem kell ahhoz sem vallásosnak, sem különösebben spirituálisnak lenni ahhoz, hogy az ember nyugalmat leljen a szeretet erejében. Ha az ember szívét elönti a béke, a biztonságérzet, a szeretet, akkor eltűnik a pánik. Legyen az Buddha, Jézus, a dalai láma, az édesanyád vagy a szerelmed: a kellemes képsorok segítenek kisöpörni a bénító, negatív gondolatokat. Sokaknak segít, ha imádkozni kezdenek. 

5. Segít az alvótárs

Akik nem egyedül alszanak, azoknak érdemes bevonniuk a közös ágy másik oldalán alvó felet is a problémába – valószínűleg amúgy is észrevette már, hogy valami nincs rendben, hiszen a bénultság tünetei elég feltűnőek lehetnek: hangos zihálás, morgás, reszketés. Megnyugtató lehet tudni, hogy van ilyenkor valaki melletted, aki tud segíteni azzal, hogy felébreszt.

6. Grimaszolj

A legjobb módszer azonban a szakértők szerint a fintorgás. Csinálj úgy, mintha valami büdöset szagolnál. Apró mozdulat, de szinte azonnal megtöri a bénultságot.

Mi növeli az alvási bénulás előfordulásának esélyét?

  • háton alvás

  • stressz

  • alkohol

  • nagy változások az életkörülményekben

Exit mobile version