Egészség

Égési sérülésekkel kerültek kórházba zellert gyomláló munkások

Fájdalmas, feszülő hólyagok lepték el a testüket, a növény ugyanis a tűző napon égéshez hasonló bőrgyulladást okoz.

Égési sérülésekkel került 50 ember kórházba, az alkalmi munkások zellert gyomláltak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben – számolt be a delmagyar.hu. A sérülteket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján ápolják. A kezelés hetekig is elhúzódhat.

Az alkalmi munkásokat a Csongrád megyei Baksról vitték egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetbe, ahol szombaton és vasárnap dolgoztak, és hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek. A pórul járt emberek azt mondták, senki nem figyelmeztette őket, hogy a zeller levele a tűző napon ilyen bőrsérüléseket okoz. Egy bőrgyógyász a portálnak azt mondta: a növény a napfény hatására az égéshez hasonló bőrgyulladást okoz.

A Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika megerősítette, hogy sok beteget kezelnek fitofotodermatitisszel, amely akkor alakul ki, ha bizonyos növények (ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék) napozás után a bőrrel érintkeznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top