Egészség

A kórházban is cigiznek a dohányos kismamák

A hétvégén kocsival hajtottunk végig a Lehel úton. Az egyik piros lámpánál kinéztem a járdára, ahol haspólóban sétált egy törékeny, apró asszony. Láttam a pocakját, majd azt, hogy egyik kezét egy négy év körüli fiúcska szorongatja. Mosolyogtam. Majd megláttam, hogy a másik kezében lóg a cigi. "Mi a f.sz?! Az a terhes nő bagózik?" – kérdeztem döbbenetemben útitársamat.

Soha életemben nem dohányoztam, nem kívántam, nem vonzott. Próbálok nem ítélkezni a dohányosok felett – elvégre nem vagyok én isten –, de nem tudom megérteni, amikor valaki terhesen füstöl, mint egy gyárkémény.

Szerdán reggel az egyik megyei honlap oldalát nézegetve akadt meg a szemem egy olvasó kiborulásán. “Várandós anyukák cigiznek, ráadásul mindezt a kórházak területén teszik úgy, hogy senki sem szól rájuk…” – írta a felháborodott olvasó a boon.hu szerkesztőségének. Az eset Nyíregyházán történt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház sajtófőnöke, Vitkai Éva szerint a dohányzó kismamák látványával sajnos nap mint nap találkozni lehet, de nem csak a kórház területén. 

“Az intézményünkhöz tartozó kórházaink minden, a jogszabályban előírt kötelezettségüknek eleget tesznek, táblák jelzik jól látható helyeken, hogy az egészségügyi intézmények területén tilos a dohányzás… Az egészségügyi dolgozók, a biztonsági szolgálat tagjai ha dohányzó beteget vagy hozzátartozót látnak az intézmények területén, minden esetben figyelmeztetik a szabálytalankodót a rendelet betartására. A nőgyógyász-szülész orvosaink minden kismamának felhívják a figyelmét arra, milyen veszélynek teszi ki a dohányzó állapotos nő gyermeke életét” – mondta a megyei lapnak a sajtószóvivő, hozzátéve, hogy az ő kompetenciájuk eddig terjed.

És tényleg eddig, mert könyörgöm, felnőtt emberekről beszélünk, akik hoznak egy döntést: dohányzom a terhességem alatt, vagy a babám érdekében nem füstölgök. Mert nem állhat minden felnőtt ember mellett egy óvó néni, hogy jaj ezt ne csináld! És persze ugyanez igaz az alkoholbeteg kismamákra vagy azokra, akik kábítószert fogyasztanak a terhességük alatt. A legvégső döntést nekik kell meghozniuk.

És ne gondolja senki, hogy ez csak egy bizonyos társadalmi réteget érint. A Lehel úton sétáló kismamában, a kórház kertjében üldögélő terhes nőben vagy egy ismert magyar műsorvezetőben is van közös pont: az, hogy mindhárman dohányoztak a terhességük alatt. A téma utoljára 2012-ben kapott nagyobb visszhangot a világsajtóban, amikor a láncdohányos Uma Thurmant terhessége alatt cigivel a szájában fotózták le. De nem ő az egyetlen, aki képtelen volt leállni. Kate Moss, Nicole Richie, Britney Spears, Lily Allen és még számos dohányos celeb füstölt a várandóssága idején.

Egy kutatás során megfigyelték, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyjuk dohányzott a terhesség alatt, sokkal gyakoribb a hirtelen szívhalál, viselkedési gondokkal küzdenek és a zsír-anyagcserezavar is felléphet náluk.

Megéri?

A kórházban is cigiznek a dohányos kismamák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top