Egészség

Két hét múlva robban a parlagfűbomba

Akkor lesz csúcson a növény pollenkoncentrációja.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet a parlagfű virágzása miatt figyelmeztetést adott ki az ország északkeleti részére, valamint a Kiskunság északi felére. A nyíregyházi, a miskolci és a kecskeméti mérőállomások térségében átlagosan naponta már 10-29 darab pollenszemet észleltek légköbméterenként. Ez a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer besorolása alapján közepes koncentrációt, citromsárga “figyelmeztetés” fokozatot jelent. Az ország jelentős részén még alacsony a parlagfűpollen koncentrációja. Az előrejelzés alapján a parlagfű virágzásának csúcsa augusztus utolsó két hetében várható.

Az ÁNTSZ azt tanácsolja a parlagfűre érzékenyeknek, hogy kezdjék el szedni gyógyszereiket. A most kiadott “figyelmeztetési” fokozatnál eggyel magasabb, elsőfokú riasztási szintnél ugyanis a tünetek állandósulnak, illetve erősödnek. Így előfordulhat tüsszögés, náthajellegű orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szem, kezdeti torokviszketés, általános fáradtságérzet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top