Az elektromos cigaretta tényleg a fiatalok megrontója?

Kun Gabi | 2014. Szeptember 03.
A WHO azt mondja: az elektromos cigi is rossz, nemcsak a "rendes". Utánajártunk, beszélgettünk, kérdezgettünk – nem akarunk igazságot tenni vagy meggyőzni bárkit. Tények, amelyek segíthetnek a döntésben.

Természetesen az lenne a legjobb mindenkinek, ha senki, soha, semmilyen módon nem dohányozna, ezzel tisztában vagyunk. Talán egy messzi-messzi galaxisban ez meg is valósulhat, de a valóság talaján maradva be kell látnunk, hogy a dohányzás sokakat érint világszerrte, még akkor is, ha tudják, hogy nem tesz jót nekik. Igen, mindenki szokjon le, de ha nem akar, nem tud, nem érzi magában a jedierőt hozzá, akkor érhető, ha alternatív megoldások után néz. Ilyen lehetőség lehet az elektromos cigaretta.

Ne párologjanak zárt helyen!

Kétségtelen, hogy a modern e-cigik megjelenésével ugrásszerűen megnőtt a “vaperek” száma, akik már nem dohányboltba járnak, hanem inkább maguknak keverik otthon az e-liquidet, vagyis a szipkába való folyadékot.

Mit jelent a vaper?

A vapor szóból ered, melynek jelentése gőz, pára, köd. Mivel pedig az elektromos cigaretta párát ereget, ezért a használóit nevezik vapereknek.

Az ismerősök között sok nő például azért váltott e-cigire, mert nem lesznek büdösek tőle, vagy mert ezt nem utálja a környezet, mert ha van is illata, az nem kellemetlen. Érdekes módon a férfiak közül mondtak többen az egészség melletti indokokat, például azt, hogy ebben nincs annyi káros anyag, mint a sima cigiben. Ezen a téren amúgy is a férfiak tűnnek alaposabbnak: ők tekerik maguknak otthon a kazánba való fűtőszálat, keverik a löttyöt, utánaolvasnak a tanulmányokban, hogy mégis mit szívnak le a tüdejükbe.

Három elkötelezett férfiember a hazai vaperek élvonalából – Bernárius Róbert, az ecigitesztek.hu oldaltól, Ficsor Zoltán, a Villanypára Egyesület elnöke és Pifkó Krisztián, a Villanypára Egyesület szóvivője – beszélgetett velem arról, hogy szerintük miért jobb az e-cigi, mint a cigi.

Mit ír a közleményében a WHO?

– az elektromos cigarettát ugyan nem sorolják ugyanoda egészség szempontjából, mint az igazi cigit, de szorgalmazzák, hogy tiltsák ki a zárt helyekről a használóit

– szigorúbb szabályozást javasolnak az elektromos cigarettákra: különös tekintettel a nikotinos liquidekre, amik közül betiltatnák a gyümölcsös és cukorka ízűeket

– szigorítanának az e-cigi reklámokon, mert – mint írják – ezek hamisan állítják, hogy egészséges az e-cigi

– felhívják a figyelmet, hogy bár úgy hirdetik az e-cigit a gyártói, mint leszokást segítő eszközt, hatásosságára tudományos bizonyíték nincs

– aggodalmukat fejezik ki, hogy az e-cigi marketingje arra a csábítja a nem dohányzó fiatalokat, hogy próbálják ki az elektromos cigarettát

Különböző kiindulópont

Azért nem lehet teljesen összevetni a két álláspontot, mert a WHO onnan indul ki, hogy senki ne cigizzen, mert az rossz. És igazuk van. A vaperek viszont onnan indulnak ki, hogy ha már rászoktunk, akkor sokkal jobb, ha inkább elektromos cigit szívunk. Hasonló dilemma ez, mint hogy tudjuk, hogy a víz a legegészségesebb, de ha nem bírjuk vagy nem akarjuk azt inni, akkor mondjuk arról kell döntést hoznunk, hogy helyette a kóla vagy a gyümölcslé tesz jobbat nekünk.

Érdekütközés: dohány- és gyógyszerlobbi

Az e-cigik szakértői elmondták, hogy nagyon sok áltudományos, riogató tanulmány terjeng a neten az e-cigiről, ami szerintük leginkább azzal magyarázható, hogy a dohány- és gyógyszerlobbi megijedt az elektromos cigaretták rohamos és robbanásszerű terjedésétől. Természetesen a bevételt maguknak szeretnék, ráadásul számukra még az is a riasztó az e-cigi jelenségben, hogy ha így megy tovább a leszokás ezzel a szerkezettel, akkor alig húsz év, és a dohánygyárak bezárhatják a kapukat.

A legfrissebb tudományos kutatások, melyek Dr. Konstantinos Farsalinos nevéhez fűződnek, nem Amerikából, hanem meglepő módon Görögországból származnak, és azt állítják, hogy 2-3 hét dohányzás egy életen át tartó e-cigizésnek felel meg nikotinbevitel szempontjából. Azáltal, hogy a hatóanyag csak a nyálkahártyán keresztül szívódik fel, sokkal kevesebb nikotin jut a szervezetünkbe, mint az igazi cigiből.

A leszokásban pedig hatalmas segítséget jelenthet, vagyis hívjuk inkább átszokásnak, mert azért aki így teszi le a cigit, az megtartja a dohányzás adta élményt. Épp ezért írta a WHO azt, hogy ez nem tekinthető igazi leszokásnak, hiszen a nikotinfüggés marad, csak máshogy adjuk meg a szervezetünknek (feltéve persze, hogy nikotintartalmú füstölnivalót használunk). Rengeteg felhasználói beszámoló olvasható különböző fórumokon, de van olyan is, aki párhuzamosan használja mindkét fajta cigarettát.

Az American Council on Science and Health (ACSH) reakciója a WHO közleményére remekül összefoglalja, mi a probléma a kijelentésekkel. Ha megnézzük, tisztává válik előttünk, milyen háború dúl az elektromos cigaretta körül, és milyen összeesküvéseket sejtenek sokan a háttérben:

Veszély leselkedik a gyerekekre és a kamaszokra?

A WHO közleménye azt engedi sejteni, hogy ez az eszköz a gyerekek és fiatalok megrontója, de legalábbis ettől lesznek nikotinfüggők azok a fiatalok is, akik amúgy nem akarnának dohányozni. A másik oldalon állók szerint azonban teljesen alaptalan az e-cigitől félteni a gyerekeinket. Ahogy a WHO közleményében írták, az e-liquidek ízesítése miatt csábítóbbak lehetnek a kamaszoknak, ám ők valószínűleg sokkal előbb kapnak rá az igazi cigire, mivel annak egyszerűbb a használata.

Harmadik, visszatérő ellenérvként szokták felhozni a hörgők deformálódását, amit az e-cigi okozhat. Dr. Farsalinos a vádak után kezdett kísérletezni, és két és fél hónap masszív ráhatással sem sikerült deformálódást okoznia a hörgőszöveteiben – de ez csak egy kísérlet.

Személy szerint én inkább e-cigit javasolnék azoknak, akik nem tudnak leszokni, mivel tudom milyen az, ha a cigaretta csapdájában vergődik az ember, és átesik számos leszokási kísérleten. De természetesen aki van annyira erős, tegye le elektromos verzió nélkül a cigarettát, mert egyértelmű, hogy egészség szempontjából ez a legjobb megoldás. Ahogy a víz kóla helyett.

Exit mobile version