Egészség

A fájdalmat is csökkenti az ölelés

Az ölelés nemzetiségtől és kultúrától független, alapvető igénye minden embernek. Sőt, nemcsak az embernek, de az állatoknak is nagy szükségük van rá. Vajon miért?

Az ölelés nem csupán egy üdvözlési forma, sokkal mélyebb tartalma van mind az embereknél, mind az állatvilágban. Kifejezi a rokonszenvet, testvériséget, barátságot, védelmet, a szeretetet és kötődést a másik felé. Minden szorosabb kapcsolatban lévő ember megöleli egymást időnként, szinte automatikusan. Ölelünk és megölelnek minket, ha gyengédségre, felhőtlen, gondtalan pillanatokra van szükségünk, vagy éppen szeretetet, figyelmet, törődőst akarunk kinyilvánítani a másik felé.

Miért ölelkezünk?

Védelmet kínál

Az ölelés azért olyan varázslatos és nélkülözhetetlen minden ember számára, mert a szervezetünk és pszichénk önvédelmi rendszerét erősíti a külvilág megpróbáltatásaival, keménységével szemben. Ha fenyegetve érezzünk magunkat, ha magányosak, védtelenek vagyunk, gyakran önkéntelenül is a mellünk előtt keresztbe fonjuk a karjainkat, saját vállunkat öleljük át. Az is jellemző reakció, hogy valaki baj, fenyegetés esetén a tenyerébe temeti az arcát, vagy a nyakát fogja meg, vagy kétségbeesett helyzetében a hátát támasztja oda valaminek. Ezek a testrészeink igen sebezhetők, ezeket védjük önkéntelenül is, akár fizikai, akár pszichikai nyomás alá kerülünk. Öleléskor viszont a másik ember köré fonjuk a karjainkat, és azt a védelmet adjuk neki – és kapjuk tőle –, amit annak idején a szülők adtak nekünk kisgyermekként, mikor ölbe vettek. Megnyugtató biztonságba kerülünk újra, ha ölelkezünk valakivel.

Miért ölelkezünk?

Ezért kábító hatású az ölelés

Ebben az állapotban a szervezet hirtelen egészen különleges anyagot kezd el termelni: az oxitocint. Ez a szó görög eredetű, és annyit tesz: gyors szülés. Számos gerinces élőlény agyalapi mirigyének hátsó lebenyében megtalálható, az embernél pedig a hipotalamusz révén kerül ez a hormon a véráramba. Hogy miért nevezik gyors szülésnek ezt a hormont? Mert a szülés alatt felszabaduló oxitocin segíti a méhösszehúzódást, és ezzel egy sor olyan folyamatot indít be, amely a szülés gyors lefolyását segíti. Az anyag oxitonja a magzatot is felkészíti a szülésre, csökkentve a lehetséges sérülések esélyeit. Szoptató nőknél a szopás hatására szabadul fel, hogy elősegítse a tej kiürülését az emlőkből. Orgazmus közben is oxitocin áramlik szét a testben, ami a férfiaknál az ejakulációt segíti, nőknél méhösszehúzódást okoz.

Az agyban termelődő oxitocin csökkenti a fájdalom- és félelemérzetet, elősegíti az anya és gyermek, valamint a párok közötti kötődést, a bizalmat és így a monogámiát is. A szerelmes embereknek például általában magasabb az oxitocinszintjük, amit a férfiaknál némiképp ellensúlyoz a tesztoszteron.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top