Egészség

Sokba kerül a patikáknak az ügyelet

Milliárdok mennek el, miközben egyes területeken jelentős az átfedés, míg másutt ellátatlan területek találhatók.

Évi 1,8-2 milliárd forintjába kerül az országszerte ügyeletet adó 770 gyógyszertárnak, hogy nyitva tartási időn kívül is a betegek rendelkezésére állnak; a Magyar Gyógyszerészi Kamara azt szeretné, ha ezt az összeget nem a patikáknak kellene kigazdálkodniuk, és az ügyeletek szabályozása is egységes lenne – írja a Világgazdaság.

Összesen mintegy 770 patika vesz részt a lakosság ügyeleti gyógyszerellátásában, országszerte egy időben 150-180 gyógyszertár áll a betegek rendelkezésére nyitva tartási időn túl. Ugyanakkor arra vonatkozóan, hogy melyik településen mennyi gyógyszertárnak, milyen időbeosztásban kell ügyelnie, nincs egységes rendezőelv, a gyógyszertárakat az ÁNTSZ jelöli ki. Egyes területeken jelentős az átfedés, míg másutt ellátatlan területek találhatók.

Míg a fővárosban az ügyelet zárástól nyitásig tart, vidéken erre éppúgy van példa, mint arra, hogy zárástól késő estig, vagy csak pihenő- és szabadnapokon ügyelnek a patikák. Az ügyeletes patikák által lefedett területek Budapest belső kerületeiben jelentősen átfedik egymást, néhány külső kerületben azonban fehér folt található. Vidéken egyes területeken szintén jelentős az átfedés, míg másutt ellátatlan területek találhatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top