Egészség

Életet menthet az inzulinpumpa

A páciensek életét is megmentheti az 1-es típusú cukorbetegséggel élők terápiájának javításához használt inzulinpumpa.

A Göteborgi Egyetemen dolgozó Soffia Gudbjörnsdottir által vezetett kutatócsoport 18 ezer 1-es típusú cukorbetegséggel élő embert követett nyomon majdnem 7 éven keresztül. A résztvevők közül 2441-en inzulinpumpát, a kontrollcsoport tagjai hagyományos inzulininjekciót használtak. Az eredmények szerint a pumpát használó páciensek esetében 29 százalékkal volt alacsonyabb a bármely okból bekövetkező halál kockázata, és nagyjából 43 százalékkal kisebb valószínűséggel fordultak elő halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek.

A pumpát eredetileg olyan inzulinfüggő diabéteszesek számára fejlesztették ki, akiknek vércukorszintjét nem lehet megfelelően szabályozni injekcióval. A készülék pumpa útján juttatja a beteg szervezetébe az inzulint, ennek adagját pedig a készülék szenzora által folyamatosan mért vércukorszint alapján szabja meg a műszer.

A Malmői Egyetem kutatói szerint a tejtermékek fogyasztása védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben. A 27 ezer, 45 és 74 éves kor közötti páciens bevonásával készített vizsgálat szerint azoknál, akik napjában nyolc vagy annál több adag magas zsírtartalmú tejet és tejterméket fogyasztottak, 23 százalékkal kisebb volt a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kevés tejterméket fogyasztottak, vagy étkezéseiknél kerülték ezeket a táplálékokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top