Egészség

Tegyük tisztába a koleszterint!

Önmagában a koleszterin nem rossz dolog, sőt fontos szerepe van a szervezet működésében, például a sejthártyák felépítésében és a hormonszintézisben. A túl magas koleszterinszint viszont a szívbetegségek kialakulásának egy fő kockázati tényezője, és ennélfogva az egyik legjelentősebb civilizációs ártalom, hiszen a fejlett országok halálozási statisztikájában a szívbetegségek szinte mindenhol vezető helyen állnak.

A koleszterin minden állati és emberi sejtben megtalálható, a szervezet maga állítja elő ezt az anyagot. Különösen sok van belőle a májban, a mellékvesében és az idegrendszerben. Ha a vérben túl magas a koleszterin szintje, ez a zsírszerű anyag megtapad az érfalakon, amitől idővel csökken az erek rugalmassága és az artériák beszűkülnek, így a vér áramlása a szív felé akadályokba ütközik. Ez mellkasi fájdalmakhoz és végső soron szívinfarktushoz, agyvérzéshez vagy tüdőembóliához vezet, amihez nem kell más, csak egy kis vérrög, ami a beszűkült ereken nem tud keresztüljutni.

Tegyük tisztába a koleszterint!

Jó és rossz koleszterin

A szervezet kétfajta koleszterint állít elő: a kis sűrűségű LDL koleszterint és a nagy sűrűségű HDL koleszterint. A HDL jó hatású, mert magához köti az érfalból, főleg annak magas koleszterintartalmú területeiből a koleszterint. Minél magasabb tehát a HDL szintje a vérben, annál több koleszterin szívódik el az érfalak béléséből. Az LDL viszont ártalmas, mert ebben a formában szállítódik a koleszterin a vérben, és jut el a szöveti rostokból, koleszterinből, mészből és egyéb anyagokból álló érfalterületekbe és okoz érelmeszesedést.

Nem biztos, hogy egészséges az, aki tünetmentes

Maga a magas koleszterinszint nem okoz különösebb tüneteket, így a legtöbb ember nincs is tisztában vele, ezért rendszerint túl későn szerez tudomást róla: rosszabb esetben csak akkor, amikor már túlesett az első infarktuson. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen a vérünk koleszterinszintje, és csökkentsük ezt az értéket különféle módszerekkel, ha szükséges.
Egy egészséges emberi szervezetben a vér összkoleszterinszintje kevesebb, mint 5,2 mmol/l. Kórosan magasnak 7 mmol/l felett kell a koleszterinszintet tekinteni. E határérték fölött ugrásszerűen fokozódik az érelmeszesedés és csökken az erek rugalmassága, vele párhuzamosan pedig nő a betegség kialakulásának esélye: azok között, akiknél a felső érték 20 százalékkal magasabb, kétszer annyian kapnak szívinfarktust. A koleszterinszint 1 százalékos csökkenése viszont 2 százalékkal, 10 százalékos csökkenése pedig 20 százalékkal csökkenti a megbetegedés esélyét.

A fiatal nők védettebbek a magas koleszterinnel szemben

A magas koleszterinszint kialakulásához három dolog vezethet: öröklött hajlam, más szervek megbetegedése (például vese, máj vagy pajzsmirigy), és a helytelen életvitel (mozgás hiánya és a helytelen táplálkozás). Ezen kívül az életkor előrehaladtával is fokozatosan nő a koleszterin szintje a vérben, sőt az évszakok változása is befolyásolja: télen magasabb, nyáron pedig alacsonyabb. A nők számára a menopauza után gyakran testsúlygyarapodás jelentkezik, aminek hatására a vérben a HDL koleszterin szintje csökken, míg az LDL nő, így megemelkedik a szív- és érrendszerei megbetegedések kockázata is. A fiatalabb nők szervezetében az ösztrogén segíti megtartani az LDL és HDL koleszterin közötti egészséges egyensúlyt. A menopauzán átesett viszont elvesztik a nők ezt az előnyt, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata eléri a férfiakét. Azoknál a nőknél, akiknél a menopauza 45 éves kor előtt jelentkezik, még fokozottabb ez a veszély.

Tegyük tisztába a koleszterint!

Ahhoz, hogy megfelelő értéken tartsuk vagy csökkentsük a koleszterinszintet, elsősorban egészséges életmódot kell folytatnunk: a rendszeres testmozgás, az elhízást megelőző diéták, az alacsony zsírbevitel – különös tekintettel a telített zsírokra – alapvető fontossággal bírnak ebben a kérdésben. A leghasznosabb ételek a magas koleszterinszint elleni küzdelemben a brokkoli, a hal, a zöld leveles zöldségek, a citrusfélék, a sárgarépa és a gabonaőrlemények.

Így is harcolhatsz a magas koleszterin ellen

Nem csupán az egészségtelen életvitel, hanem maga az élet – az évek múlása – is rossz hatással van a koleszterinszintre. Idősebb embereknél jóval gyakoribb, hogy magas a vérkoleszterinszintjük, de a fiatalok között is sajnos nagy számban vannak, akik küzdenek ezzel a betegséggel, és gyógyszeres kezeléssel tartják szinten az állapotukat. Ha gyógyszeres terápiára kényszerülünk, akkor érdemes olyan gyógyszert választanunk, amely a gyógyulást vagy az állapotunk stabilizálását kevesebb mellékhatással, kíméletesebben támogatja. Az orvossal konzultálva tájékozódjunk az elérhető új, innovatív gyógyszerekről, amelyek személyre szabott terápiát tesznek lehetővé, és felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát, ezért kérjük ki a kérdésben a véleményüket és javaslataikat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top