nlc.hu
Egészség
Vigyázat, orvosi segítség nélkül maradhatnak a volt diákok

Vigyázat, orvosi segítség nélkül maradhatnak a volt diákok

Járulékfizetési kötelezettséghez vezethet a lejáró diákigazolvány.

Annak a diáknak, aki a nyáron befejezte tanulmányait, és még nem tudott elhelyezkedni, az adóhivatalnál egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ha egyéb jogcímen nem jogosult egészségügyi ellátásra – írja az Origo.

A nyáron végzős tanulók diákigazolványa október 31-ig érvényes, a diákok a diákigazolványuk érvényességi idejét követő 45 napig jogosultak egészségügyi ellátásra, azaz december 16-ától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük.

A járulék összege havonta 6810 forint. Amennyiben a kötelezettség nem áll fenn a naptári hónap teljes időtartamára, a napi összeggel kell számolni, amely jelenleg 227 forint. A járulékfizetést a volt diák helyett, beleegyezésével más is teljesítheti, így például a jövedelemmel nem rendelkező fiatal után a családtag.

A járulékfizetési kötelezettség bejelentéséhez a 14T1011-es adatlapot kell kitölteni, amely beszerezhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain, vagy letölthető a www.nav.gov.hu oldalról. A nyomtatványt postán vagy személyesen, illetve ügyfélkapun keresztül elektronikusan lehet eljuttatni a NAV-hoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top