nlc.hu
Egészség
Nyomtatott csonttal mentették meg egy rákos páciens lábát

Nyomtatott csonttal mentették meg egy rákos páciens lábát

Egy világelsőnek számító eljárás keretében háromdimenziós nyomtatással készítettek új sarokcsontot egy férfinak ausztrál orvosok, elkerülve ezzel, hogy a páciensnek le kelljen vágni a lábát egy daganat miatt.

A melbourne-i St. Vincent Kórház orvosai az Anatomics biotechnológiai vállalattal és az ausztrál kormány tudományos ügynökségével (CSIRO) együttműködve építették újjá a 71 esztendős Len Chandler sarkát, akinél áprilisban diagnosztizáltak porcdaganatot. A szakemberek a férfi egészséges bal sarokcsontjáról készített felvételek alapján készítették el az eltávolított jobb sarokcsont pótlását. A kórház sebésze, Peter Choong által vezetett szakértői csoport ezzel megmentette Chandler lábát az amputálástól.

A sarokcsontot érintő előrehaladott állapotú porcdaganattól szenvedő pácienseknek gyakran amputálni kell a lábát térdtől lefelé, mivel nehéz pótolni a rendkívül komplex csontot, amelynek teljes összhangban kell lennie a sípcsonttal és a lábfej csontjaival.

A július 11-én végrehajtott úttörő beavatkozás óta a Victoria állambeli Rutherglenben élő építési vállalkozó már a testsúlyának több mint felét képes elbírni és a tervek szerint karácsonyra fog teljesen megszabadulni a mankóitól. A melbourne-i 3AW rádióadónak nyilatkozva a férfi elmondta, a procedúra előtt már elkezdte felkészíteni magát arra, hogy elveszíti a lábszárát. A kórház szakemberei a Chandler daganatmentes lábáról készített felvételeket elküldték az implantátumokat gyártó melbourne-i Anatomics cégnek, amely tükrözéssel megalkotta a pótsarokcsont képét. Végül a CSIRO a legkorszerűbb háromdimenziós nyomtatót használva elkészítette a titánimplantátumot.

A Herald Sun című melbourne-i napilap szerint a háromdimenziós nyomtatási eljárást ez idáig egyszerűbb, “nem teherbíró” szerkezetek, mint például a koponya egyes részeinek megalkotására használták, ám Choong úgy vélte, hogy a közelmúlt technikai fejlődése lehetővé teszi az implantátumok új generációjának megszületését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top