Forradalmi magyar találmány a rákgyógyítás területén

Kun J. Viktória | 2014. November 25.
Akár több 100 kilométerről is segíthet az orvos a daganatos betegnek egy új, ingyenes okostelefonos alkalmazással Magyarországon. A beteg és a kezelőorvosa akár néhány órán belül találhat megfelelő sebészt az ország bármely területéről, így kiküszöbölhető az időveszteség, ami a rák gyógyításában nagyon fontos.

Nehezen felejtem el azt a kétségbeesett tekintetet, ahogy barátnőm nézett rám, amikor megtudta: öklömnyi daganat zárja el epevezetéke bejáratát. Hasnyálmirigyrák – szólt a kegyetlen diagnózis, a fiatal, kétgyermekes, az egészségére kínosan ügyelő nő számára. Választ kapott végre arra, mitől sárgult be és fogyott a végtelenségig az elmúlt hetekben. Aztán megtudta azt is: a rosszindulatú elváltozás akkora és olyan helyen van, hogy a műtétet nem vállalja az orvosa.

Vanda és a férje azonnal nekiláttak kutakodni az interneten, és ki is derítették, hogy egy másik városban is dolgozik egy specialista, aki persze nem távgyógyító: addig nem tud semmit mondani, amíg a nagyon leromlott állapotú, 10 kilót fogyott, erejét vesztett asszonyt személyesen nem látta. És akkor jött a dilemma, az éjjel-nappal folyó szörnyű tépelődés: mi legyen? Megbántani nem akarták az itteni orvosokat, na meg az eljutás a 200 kilométerre fekvő megyeszékhelyre is megoldhatatlan feladatnak tűnt. Így nem ugráltak, maradtak, belekezdtek a kemoterápiába, bízva benne, hogy majd zsugorodik a daganat és műthetővé válik.

Mindenkinek ismerős a helyzet, legyen szó bármilyen betegségről,

persze a rák az, ami a leginkább ilyen helyzetbe sodorja az embereket és persze szeretteiket. Nem véletlen, hogy egy hasonló eset adta a szakembereknek, Peták István kutatóorvosnak és dr. Schwab Richárdnak az ötletet, hogy fejlesszenek egy olyan alkalmazást, amelynek segítségével erre az áldatlan helyzetre kaphatnak megoldást a rászorulók.

“Egy férfi jött hozzánk, hogy nagy baj van. Frissen házasodott, az apósához szinte rögtön a lagzi után mentőt kellett hívni, bélelzáródással vitték kórházba. Kiderült: daganat zárja el a vastagbél útját, ráadásul már áttét is jelentkezett a májon. Azonnal jelentkezett a dilemma: mi legyen, hogyan tovább?” – emlékszik Peták István.

Szerencsére a molekuláris genetikai diagnosztikai vizsgálat kimutatta: a kemoterápia és egy bizonyos célzott kezelés kombinációja szinte biztosan hatékony lesz a daganat ellen, közben pedig folyamatosan konzultálni kell a májspecialista sebésszel, hogy abban a pillanatban történjen a beavatkozás, amikor a daganat elérte épp azt a méretet, amikor már műthető, de még nem tűnt el teljesen.

“Szerencsés eset volt, hiszen a beteg Pécsen élt, ahol egy helyen megvan a teljes orvosi csapat, így amikor már a daganat elég kicsire zsugorodott, idejében ki is vették az elváltozást. Fontos tudni ugyanis, hogy a ma leggyakoribb daganat esetében, ha van áttét, és azt nem műtik meg, 5 százalék a túlélés esélye, ha viszont sikerül kivenni az áttétet, olyan, mintha nem is lett volna, így pedig 50 százalékra nő a gyógyulási esély.

Éppen ezért óriási a dilemma, hogy a páciens műthető vagy sem, mert csak akkor teszik ki ennek az egyáltalán nem veszélytelen procedúrának, ha esély van rá, hogy a teljes áttétet kivegyék. A férfi teljesen daganatmentessé vált, ez pedig akkor ráébresztett minket arra: ki kell találni egy olyan megoldást, amivel a legjobb orvosteam kezébe kerülhetnek a betegek úgy, hogy ehhez nem kell hónuk alatt a felvételekkel, kötegnyi dokumentummal vonatra szállni” – meséli a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ tudományos igazgatója az első lépéseket.

Dr. Schwab Richárd és dr. Peták István

TÍZ DOLOG, AMIT SOHASE MONDJ EGY RÁKBETEGNEK

Dr. Peták István tudományos-igazgató és dr. Schwab Richárd orvos-igazgató egy olyan internetalapú egészségügyi konzultációs rendszert fejlesztett ki, aminek segítségével a májáttétes daganatos betegek online véleményezést kérhetnek az ország hét vezető májsebészeti centrumától. Jelenleg ezt ingyen vehetik igénybe és maga az applikáció a jövőben is ingyenes lesz.

Azt nehéz megmondani, Magyarországon hány beteg életébe kerülhetett eddig is a konzultáció hiánya, az azonban biztos: a vastagbéldaganat az egyik leggyakoribb rákbetegség, évente 5 ezer embert veszítünk el emiatt. Szakemberek szerint eddig Angliában készült felmérés arról, hogy a korábban nem műthetőnek ítélt páciensek 60 százaléka lett volna műthető az EU vezető májsebészei véleménye alapján.

Peták István szerint egyébként a konzílium a centrumokban dolgozó orvosoknak is érdeke: időt és energiát spórolnak a gyors és célzott információkkal.

Januártól bárki kérheti a konzultációt – szégyenérzet nélkül

Az applikáció segítségével várhatóan januártól, elsőként a májáttétes, elsősorban vastagbél-daganatos betegek orvosai kérhetnek ingyenes, online konzíliumot a májsebészeti centrum szakértőitől. Az iMET egy távkonzíliumi lehetőség, abban segít, hogy egy májáttétről minél hamarabb kiderüljön, hogy műthető vagy sem, a rendszerhez a betegek orvosai és a kiválasztott sebészeti centrumok férhetnek hozzá.

Az iMet lényege, hogy ha valakinél az országban bárhol a vastagbélrák májáttétjét diagnosztizálják, minden esetben lehetőség legyen rá, hogy májsebészetben jártas specialisták véleménye alapján döntsék el, lehetséges-e a daganat műtéti eltávolítása. Az applikáció megjelenése előtt a májáttétes beteg személyesen vett részt az ország különböző pontjain konzultációkon; az utazás nemcsak megterhelő volt számára, de óriási időveszteséget is okozott, ami jelentősen csökkentette a túlélési esélyét.

Ezzel az alkalmazással a beteg és a kezelőorvosa akár néhány órán belül találhat megfelelő sebészt az ország bármely területéről, s a segítségével az is biztosítható, hogy a beteg a földrajzi tartózkodási helyéhez lehető legközelebbi onkológiai centrumban részesülhessen műtéti kezelésben. Jelenleg a vastagbélrák májáttéteivel kapcsolatos konzultációkra fókuszál az alkalmazás, de más típusú daganatok sebészi, radiológiai konzultációjára is alkalmas lesz a rendszer.

 ENNYIÉRT LEHET A GYÓGYÍTHATATLAN BETEGEK ÉLETÉT MEGHOSSZABBÍTANI

Mit tud pontosan az iMET applikáció?

– A háziorvos felviszi a beteg CT-felvételét a rendszerbe,

– erről párhuzamosan értesítést kap 7 hazai kiemelt centrum,

– a speciális szaktudású sebészek véleményezik,

– valamennyi helyről visszaküldik a szakvéleményt a rendszerbe,

– a kezelőorvos gyorsan dönthet a műthetőségről,

– a megfelelő sebészi centrumba utalhatja a beteget vagy elkezdheti a gyógyszeres kezelést.

Exit mobile version