nlc.hu
Egészség
“Felszívtam két ampulla nyugtatót, és futás közben, pizsamán keresztül beadtam”

“Felszívtam két ampulla nyugtatót, és futás közben, pizsamán keresztül beadtam”

Az ápolónői hivatás nem könnyű. Megannyi nehéz és fájdalmas eset történik, és bizony olyan is akad, hogy a beteg rám támad...

A kórházakban a női dolgozók aránya 70-80 százalék. Azért írom, mert akik közvetlenül az ágy mellett dolgoznak, bizony néha ki vannak téve veszélyeknek, amikor zavart beteget látnak el. (Sokszor halljuk a tévében, rádióban, olvassuk az újságban: agresszív, nem beszámítható viselkedése miatt pszichiátriai, elmegyógyintézeti kezelésre kötelezték. De abba már kevesen gondolnak bele, hogy oké, “kizárták” őket a társadalomból, de vannak, akik pont velük foglalkoznak. Akik elől nem tudják elzárni őket!)

Kórházi körülmények között több oka is lehet a zavartságnak, ilyen például az alkohol, ha valaki rendszeresen fogyasztja és nem jut hozzá, valamint a drog. De szerepel a listán az időskor, az oxigénhiány, valamint idegrendszeri alapbetegségek, a szervezet toxikus állapota. A legagresszívebbé a drog-, illetve alkoholproblémával küzdő betegek válnak, amikor az elvonási tüneteik jelentkeznek. Szó szerint harc folyik a javából, amit sok esetben velünk, nővérekkel vívnak meg. Nem ritka, hogy delíriumos állapotban téveszméik révén ellenséget látnak bennünk, illetve a betegtársaikban. Előfordulhat a késelés, a verekedés, a szidás, és még sorolhatnám, hiszen az a válasz: zavart, öntudatlan.

Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amely már-már veszélyezteti testi épségünket. Ha pedig be is következik, akkor azt mondják: nem beszámítható, miért nem vigyáztam én (!) jobban. Talán csak azért, mert a beteget védtem még akkor is!

Vannak igen durva helyzetek, ahol észnél kell lenni. Számtalan eset történt már velem is, íme egy emlékezetes:

Adott egy sokágyas kórterem, tele friss operálttal. Az ágyak egymástól fémparavánnal elválasztva. Készítettem a gyógyszereket, amikor arra lettem figyelmes, hogy az egyik jól megtermett beteg, a maga két méterével és 120 kilójával, elkezdi tologatni az ágyakat betegekkel együtt meg a szekrényeket az ajtóhoz…

Hogyan folytatódott? Tudd meg az Ápolónő blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top