A diéta célja:
– a fokozott folyadék- és ásványianyag-szükséglet kielégítése
– a fokozott anyagcsere a fehérjeszükségletet is emeli, célunk ennek a kielégítése is
A diéta fehérjegazdag, vitamingazdag, folyadék- és ásványianyag-gazdag étrend, a beteg állapotától függően könnyű–vegyes, pépes vagy folyékony formában.
A megbetegedés kezdetén gondoskodni kell a megfelelő fehérjebevitelről, mégpedig komplett fehérjebevitelről. Ez főleg lázas gyermek esetében fontos. Hosszabb lázas állapot esetén szükséges a fokozott fehérjebevitel, mely növeli a vitamin- és ásványianyag-szükségletet, elsősorban káliumból és magnéziumból. B2-, B6- és C-vitaminban is gazdag legyen az étrend. B2-vitaminból 4-5-szörös, C-vitaminból 2-4-szeres mennyiség szükséges.
A folyadék mennyisége feleljen meg a beteg állapotának. Vitamingazdag gyümölcslevek, gyümölcsturmixok cukorral vagy mézzel, paradicsomlé, paradicsomturmix, zöldséglé, zöldségfőzetek, pürésített színes főzelékekből készült levesek, gyümölcspürélevesek, teák, tej, aludttej, joghurt, kefir, tejes italok fontosak. A lázas beteg közérzetét jól javítja a nyers gyümölcsprésnedv. Felfrissíti, és szomjúságérzete is csökken. Étkezés előtt egy-két kanálnyi savanykás, kesernyés gyümölcslé elfogyasztása fokozhatja az emésztőnedvek elválasztását ezáltal az étvágytalanság csökkentését is elősegíti.
A folyékony és pépes készítményeket könnyebben fogyasztja a beteg, de változatosságra kell törekedni ízben, színben, hőmérsékletben. Nagy jelentősége van az ízléses tálalásnak, a csinos terítésnek és a kedves kínálásnak. A folyékony és pépes ételeket különböző alakú edényekben kínáljuk, hogy ne tűnjön túl egyhangúnak. Napi hatszori étkezés.
Idült lázas megbetegedés esetén az étrend tápanyagtartalma biztosítsa, hogy a beteg általános állapota lényegesen ne romoljon, ellenálló-képessége ne csökkenjen. Elsősorban fehérje, szénhidrát, vitamin, ásványi anyag biztosítása fontos.
Mire érdemes vigyázni? Tudd meg a Diéta Óvoda blogon!