Egészség

Új vagy az edzőteremben? Tedd, és ne tedd kisokos

Nem ismerős terep az edzőterem? Minden kezdőnek nehéz, itt egy kis mankó, hogy könnyeben rávedd magad, hogy elmenj edzeni. Íme, mit csinálj, és mit ne!

Tedd: 

  • Mindig használj törülközőt ha leülsz egy géphez: senki sem szeretne más izzadságában hemperegni, úgyhogy erre figyelj oda, vigyél magaddal otthonról egy kis méretű törcsit, és terítsd magad alá/mögé szóval ne csöpögd össze a gépet, ha ez mégis megtörténik, akkor a teremben található spriccelőfejes fertőtlenítőszerrel és papírtörülközővel tisztítsd meg a terepet magad után. 
  • Merj segítséget kérni: Kezdőként nyugodtan merj segítséget kérni azoktól, akik láthatóan tapasztaltabbak nálad: de soha ne menj oda szett közben valakihez, viszont ha pihenőidőt tart, és mondjuk lány lévén nem tudod levenni a 25 kg-os tárcsát a gépről, amit használni szeretnél, biztos, hogy bármelyik kigyúrt fiatalember szívesen le fogja neked szedni, ha szépen megkéred. Ha először vagy a teremben, akkor pedig jogod van megkérni a teremedzőt, hogy mutassa be neked a gépeket, hogyan kell használni, sok helyen az első személyi edzés teljesen ingyenes is, és ha már kiváltod a bérletet, tudd, hogy neked ez jár!
  • Tedd vissza a súlyokat a helyükre: ha használsz egy kézi súlyzót, vagy felpakolsz egy gépet súlyokkal, miután végeztél, szedd le, illetve tegyél vissza mindent a helyére! 
  • Csak a szükséges dolgokat vidd be magaddal a terembe: a szájfényt meg a nesszeszeredet nyugodtan az öltözőben hagyhatod, csak a legszükségesebbeket vidd be magaddal a terembe, a többinek ott van a zárható öltözőszekrény. Mire lesz szükséged? Törcsi, kulacs, öltözőszekrény kulcsa. Ennyi. 
  • Öltözz és nézz ki úgy, mint aki edzeni ment: a túlzott smink, beállított haj nevetséges hatást kelt az edzőteremben, kivéve ha fitneszmodell vagy, és épp fotózáson veszel részt. Nem, az nem számít fotózásnak, ha szelfiket csinálsz magadról. 
  • Legyen egy váltócipőd, amit csak a teremben használsz: higiénia ugyebár. 
  • Használj dezodort de ne fújd be magad parfümmel: a jó illat fontos, de nagyon zavaró tud lenni ha levegő után kapkodva a melletted álló tömény parfümfelhőjét érzed vagy épp ellenkezőleg, a testszagát. 
  • Legyél tiszteletteljes másokkal: ne bámuld a másikat, ne zavard edzés közben, és ne beszélj olyanhoz, aki láthatóan épp majd megszakad a súly alatt. 
Új vagy az edzőteremben? Tedd és ne tedd kisokos

Ne tedd:

  •    Ne telefonozz a gépen ülve: egyértelmű, hogy nem edzés közben kellene megbeszélni hogyan vert át egy újabb pasi. Ez zavaró másoknak, semmi közük a magánéletedhez, és ha edzeni mész, akkor azt csináld és ne telefonálj. Ha esetleg telóról nézed az edzésterved, addig tedd ezt amíg nem a gépen ülsz, hogy más esetleg használni tudja: lehet ám felváltva is használni egy gépet, ha sokan vagytok, de ne fecséreld az időt arra hogy stoppolod a gépet, miközben a telefonod nyomkodod.
  •    Ne stoppold a gépeket: akár a fent említett telefonozással, akár azzal, hogy egyszerre 3 gyakorlatot csinálsz 3 különböző gépen. Ez egyszerűen nem etikus, pláne, ha láthatóan mások várnak a gépekre. Meg lehet beszélni felnőtt emberek módjára hogy cserélgettek, és amíg te az egyiket használod, addig ő a másikat és fordítva.
  •    Ne dobáld a súlyokat: azt szokták mondani, ha nem tudod halkan visszarakni a súlyt, akkor túl nagy. Ez némelyik esetben igaz, viszont ha valaki több száz kilóval húz fel, akkor már nem biztos hogy olyan szépen és csöndesen vissza tudja engedni. Kezdőként bőven elég, ha nem csapdosod a tárcsákat a földhöz.
  •    Ne bámulj másokat: az ember azt gondolná, hogy ez a probléma főleg férfiakra igaz, de én megmondom őszintén, úgy, ahogy a nők képesek megbámulni egy másik nőt, hát úgy még a pasik sem. Egyrészt marha idegesítő, másrészt pofátlanság, ha már meg akarsz bámulni valakit, tedd úgy, ahogy a pasik szokták, diszkréten, a szemük sarkából.
  •    Ne bicepszezz a guggoló keretnél: ez az egyik legáltalánosabb szabály, amit mindenkinek meg kell tanulnia, ha elkezd edzőterembe járni – de miért is? Mert a bicepszezés az, amit a terem szinte bármelyik pontján meg tudnál csinálni, a guggoláshoz viszont egyszerűen szükséged van arra a nyamvadt guggoló keretre, azért.

Mit ne tegyél még? Folytatás a Fitness & Style blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top