nlc.hu
Egészség
Beauty sleep – Az alvás szépít, kívül-belül

Beauty sleep – Az alvás szépít, kívül-belül

Ha benéz a fürdőszobaszekrényébe, számtalan készítményt talál, melyek azt ígérik, segítenek hosszan megőrizni bőre szépségét, fiatalságát. Kétségtelen, hogy különböző szépségipari termékek sokat segíthetnek, ám van valami, aminek fiatalság és szépségmegőrző hatását semmi sem múlhatja felül.

Ez pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű pihentető alvás.  
Az angol nyelvben külön kifejezést használnak arra az alvástípusra, mely segít megőrizni egészségünket, arcunk és bőrünk fiatalos frissességét. A beauty sleep nyugodt, kiegyensúlyozott, ideális időtartamú alvást jelent, melyet követően frissen és szinte szó szerint kisimulva ébredünk.

Beauty sleep – Az alvás szépít, kívül-belül

Az alvás nem elvesztegetett idő
Persze most felmerül a kérdés, kinek van a mai világban ennyi ideje az alvásra? A válasz: bárkinek, akinek valóban fontos nemcsak a szépsége, de az egészsége is. A beauty sleep lényegében azon az egyszerű tényen alapul, hogy szervezetünk alvás közben regenerálódik, ekkor termelődnek a növekedésért és a sejtek megújulásáért felelős hormonok. Az alvás az egyik legjobb időszak a bőr táplálására, hiszen a test regeneráló funkciói ekkor a legerőteljesebbek. A rendszeres kialvatlanság nemcsak fáradtságérzetet és kimerültséget okoz, de szemünk alatt táskák, sötét karikák jelennek meg, bőrünk petyhüdt lesz, megereszkedik és ráncosodik. A sötét karikák úgy keletkeznek, hogy a kevés és rossz minőségű alvás miatt a hajszálerek kitágulnak, és a szem alatti vékony bőrön átüt a színük. Aki mindig ugyanabban az időben fekszik le, felébredés nélkül, megfelelő mennyiségű időt tölt alvással (általában a 23.00 és 2.00 óra közötti időszakot tartják a legértékesebbnek, ez mindenképpen be kell kerüljön az alvásciklusunkba) esélyt ad szervezete számára, hogy a lehető leghatékonyabban végezze el a napi rutingenerált. Az alváskutatással foglalkozó, független amerikai alapítvány – a National Sleep Foundation – közleménye szerint a 18–64 év közötti felnőttek alvásigénye napi 7–9 óra.

A szépítő alvás nem csak mítosz
A British Medical Journalban 2010-ben publikált tanulmány is igazolja az alvás szépítő hatását.
A vizsgálatban önkéntesek segítségével tanulmányozták a kialvatlan és kipihent állapot közti különbségeket. Mindkét vizsgálatban ugyanazok az alanyok vettek részt, és mindenkinél fotókkal dokumentálták az éjszaka utáni állapotot. Habár a különbségek csekélynek tűntek, azonban a vizsgálaton kívül megkérdezett emberek határozottan kijelentették, hogy kevésbé találják vonzónak és egészségesnek azokat a vizsgálati alanyokat, akik keveset aludtak.

A svéd tanulmányról szóló videó itt tekinthető meg:

Az alvászavarok megszüntetése azonban nemcsak a szépség megőrzésének egyik záloga, hanem olyan betegségeket is megelőzhetünk vele, mint a magas vérnyomás, egyes szívbetegségek vagy a diabétesz. A minőségi alvás eléréséhez számos körülményt figyelembe kell venni, kezdve az alvókörnyezettől (ágy, ágynemű, fények, zajforrások, elektronikus szennyezés), a táplálkozási szokásoktól, a számítógép- és okoseszköz-használaton át a stresszkezelésig. Sajnos manapság a legtöbb ember rohanó életvitele nem teszi lehetővé ezen körülmények megteremtését, ilyenkor a stressz okozta elalvási vagy átalvási nehézségek kezeléséhez segítségre lehet szükségünk. Erre kínálnak megoldást azok a modern, mégis évszázados népi gyógyászati hagyományokra támaszkodó altatókészítmények, melyek gyógynövényekkel támogatják a nyugodt éjszakai pihenést, hogy másnap magabiztosan és lendületesen tudjunk szembenézni a mindennapok kihívásaival.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top