Egészség

A bringázás szabályai – indulj el, és figyelj!

Március elsejével hivatalosan is kezdetét vette a tavasz! Ennek mindenki nagyon örül, jön a jó idő, egyre több garázsból, tárolóból kerül elő az ősszel parkolópályára állított bringa. Ideje átnézni a szabályokat!

Miután előbányásztuk a tároló legeldugottabb részéről a kerékpárokat, leporoltuk, lepókhálóztuk, nem árt kicsit átnézni, mielőtt forgalomba helyezzük. A kerékpár is járműnek minősül a KRESZ alapján, így vannak kötelező előírások a járműre vonatkozóan:

A bringázás szabályai - indulj el, és figyelj!

Bringával közlekedünk mindenhol, de hogy valójában hol szabad és hol sem, azt nem árt tisztázni. Sajnos sok balesetet okoznak a bringások. Tényleg nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat a saját épségünk érdekében és azért is, nehogy mi okozzunk balesetet a szabálytalan közlekedésünkkel.

Szabad, nem szabad

Az esetek többségében kerékpárral az úttesten kell és érdemes közlekedned. Figyeljünk arra, hogy ne szorosan a járda mellett menjünk, mert elakadhatunk és abból is baleset lesz!

Járdán, gyalogúton, zebrán tilos kerékpárral közlekedni. Amint leszállunk a nyeregből és toljuk a biciklit, már gyalogosnak minősülünk.

Járdán tilos kerékpározni, két kivétellel:

Az első: Mivel a 12 évesnél fiatalabb gyerekek főútvonalon még nem kerékpározhatnak, ezért ők haladhatnak a párhuzamos járdán, legfeljebb 10 km/h sebességgel.

A másik kivétel: lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, közlekedhetsz a járdán. De csak a gyalogosforgalom zavarása nélkül, és legfeljebb 10 km/óra sebességgel.

A hiedelmekkel ellentétben az egyirányú utcába sem hajthatunk be kerékpárral a  forgalommal ellentétes irányból, hacsak nem engedélyezi ezt külön a tábla.

A további fontos szabályokat az Ikrek a családban blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top