Egészség

Rendben van a májad? – ezek a tünetek utalnak a betegségére

A májad az év végi ünnepek mértéktelen lakomáin, a zsíros disznótorokon és a bőséges farsangi vacsorákon nagy dózisban kapta az elmúlt hónapokban a mérgeket, amik szépen felgyűltek a szervezetedben. Nem csoda, ha tavaszra kimerült, ingerlékeny és nyűgös vagy, a bőröd, körmeid öregnek és betegnek tűnnek, az általános közérzeted pedig pocsék. Elérkezve a nagyböjt méregtelenítő időszakába, most nemcsak egy jó diéta, de egy tüzetesebb önvizsgálat is hasznos lenne, ami során felméred, hogy nincsenek-e a testeden olyan jelek, amik a májad kezdődő megbetegedésére utalnak.

Kevesen tudják, hogy az agy után a máj legbonyolultabb emberi szerv, amely a funkcióját tekintve is rendkívül összetett szerepet lát el: a különféle anyagcsere-folyamatokért és a méreganyagok semlegesítéséért felel. Mivel igen szívós szerv és nagy fokú regenerálódásra képes, a megbetegedését rendszerint már csak akkor vesszük észre, amikor már igazán komoly baj van, és kellemetlen, fájdalmas tünetek jelentkeznek. Vannak azonban intő előjelek is, amelyeket érdemes komolyan venni, mert ha ezek időben észleljük, a máj egészsége még teljesen helyreállítható. Márpedig ez igencsak érdekünkben áll: az egészséges máj ugyanis a fiatalosság és az életerő záloga.

Néhány intő jel a bőrön

A máj működési zavarával járó tünetek leghamarabb a bőrön jelentkeznek csalánkiütés, viszkető, hólyagos és vérbő kiütések formájában, de gyakori az egész testre kiterjedő viszketés is, főleg idősebb korban. A téli betegségek alatt szedett gyógyszerek miatt vagy az epehólyag gyulladásának tüneteként a talpon vagy a tenyéren bőrpír jelentkezhet, a bőrfelszín alatt pedig kitágult kapilláriserek jelennek meg. A körömágy pedig megbarnult sávval jelzi, ha a máj nem működik megfelelően. Idült alkoholistáknál a nyak bőrén alakul ki egy vörös sáv, az úgynevezett pellegroid gallér, de ez már a komolyabb májbetegség jele. Kezdődő májbetegségre utalhatnak viszont a nehezen gyógyuló sebek és a szétszórtan megjelenő bőrfekély. A törzs bőrének besárgulása már komoly elváltozásokra, előrehaladott májbetegségre utal.

MÁRIATÖVIS - felső témaszponzi 1

További figyelmeztetések a májtól

– Szemöldökök közötti puffadtság
– Gyakori lázérzet és hidegrázás
– Aranyér
– Lepedékes vagy fényes, piros nyelv
– Orrüreg- és mandulaproblémák
– Édeskés, aromás lehelet
– Szokatlan izzadékonyság
– Sötét vizelet
– Szemproblémák (pl. fényérzékenység, mozgó foltok, kettős látás)
– Szemfehérje besárgulása
– Indokolatlan súlycsökkenés
– Látszólag ok nélküli elhízás
– Egymást váltó székrekedés és hasmenés
– Étvágytalanság
– Rossz közérzet, depresszió, fejfájás, szédülés
– Labilis hangulat és dühkitörések
– Koncentrációs zavarok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top