Egészség

4 veszélyes tévhit a méregtelenítésről

Időről időre fellángol a harci kedv az emberben, hogy valamilyen diétával kitisztítsa a szervezetét. Különösen nagy a nyomás ilyenkor böjt táján arra, hogy egy húzós kis méregtelenítésbe kezdjünk, azt remélvén, hogy ezzel majd a korábbi hónapok mértéktelenségeit egy néhány napos extrém diétával korrigálhatjuk. Súlyos és veszélyes tévedés ez, és ráadásul nem az egyetlen az úgynevezett méregtelenítéssel kapcsolatban!

A méregtelenítés nem a mérgekről szól

A méregtelenítés során nem a mérgező anyagokat kell a szervezetből kiüríteni. A szervezetben ugyanis toxikológiai értelemben vett méreg ritkán fordul elő, és ennek eltávolítása nem diétát, hanem szakorvosi beavatkozást igényel. Ugyanakkor gyakorlatilag bármilyen anyag, amit a szervezetünkbe beviszünk, méreggé válhat, ha túl sokat fogyasztunk belőle, a legtöbb esetben viszont a különféle tápanyagok csak olyan magas dózisban válnak mérgezővé, amilyet fizikailag képtelenség a szervezetbe vinni. A ma divatos kifejezésként méregtelenítésnek nevezett kúrák során tehát a felhalmozódott salakanyagtól és feleslegesen raktározott tápanyagtól kell a szervezetet megszabadítani.

4 veszélyes tévhit a méregtelenítésről

A méregtelenítés koplalást jelent

Sokan azonosítják a méregtelenítő kúrákat egy aszketikus, önkínzó “diétával”, melynek során semmit, vagy csak minimális tápanyagot visznek a szervezetükbe hosszabb időn át – akár több héten keresztül. A többnapos léböjtkúrák például gyakran többet ártanak a radikális megtisztulásra vágyóknak, mint amennyit használnak. A méregtelenítés valójában életmódváltást jelent, ennek során a táplálékok mennyiségét, összetételét és bevitelük gyakoriságát változtatják meg úgy, hogy az a szervezet számára egészséges legyen és emellett elegendő energiaforrást biztosítson. A legjobb méregtelenítés, ha nincsenek szélsőségek a táplálkozásban: nem tartunk kajakómás túlzabálásokat, és azután nem koplalunk egy pohár vízen napokig. A kiegyensúlyozott, mértékletes és változatos táplálkozást hálálja meg leginkább a szervezetünk, és ha ezt hosszú távon tudjuk tartani, nincs szükség radikális méregtelenítő diétákra.

A méregtelenítő diéták egyszerűek, ezért bárki belevághat

Egy drasztikus méregtelenítés – például az orvosak által egyáltalán nem javasolt egyhetes léböjtkúra, vagy csupán a hirtelen fogyás reményében bevezetett kemény diéta – sokkolja a szervezetet. Szélsőséges esetben kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, akár még halálhoz is vezethet, vagy csak úgy legyengíti a szervezetet, hogy egy enyhébb betegség is ledönti az elszánt méregtelenítőt a lábáról. Komoly étrendváltoztatás vagy egy úgynevezett méregtelenítés előtt szakorvos tanácsát kell kérni, és feltétlenül ajánlott egy általános kivizsgálás, amely felméri a szervezetünk állapotát.

Méregtelenítéskor csak gyümölcs és zöldség jöhet szóba

Vannak szélsőséges méregtelenítő kúrák, amelyek során kizárólag vizet, vagy csak gyümölcslevet, vagy csakis zöldségféléket lehet fogyasztani. Azonban az emberi szervezet számára, ha korábban hamburgeren és kiadós házi koszton hízott, ez felér egy lórúgással, és éppen olyan veszélyes, mint amikor előtte csak zsírban tocsogó ételekkel tömték. Az igazán jó diétákat és úgynevezett méregtelenítő kúrákat arról lehet felismerni, hogy változatos étrendet kínálnak – húsfélék és zöldségek éppúgy szerepelnek benne, mint gyümölcsök –, és hosszú ideig tartanak. A jó diéta igazából nem más, mint átállás egy másfajta táplálkozási kultúrára és életvitelre.

4 veszélyes tévhit a méregtelenítésről

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top