Az articsóka már az ókorban is kedvelt zöldségféle volt, igaz akkoriban nem gyógyhatása miatt tartották nagy becsben, hanem azért, mert afrodiziákumnak gondolták. Ma már azt is tudjuk róla, hogy, hasonlóan a máriatövishez, igen nagy mennyiségben tartalmaz szilimarint, ami fontos a máj védelmében, az egyik legfontosabb ismert elem: táplálja és óvja a májat megbetegedéstől.
Az articsóka emellett fehérjében, szénhidrátban és számos vitaminfélében is bővelkedik, és nem utolsósorban igen finom és kedvelt alapanyaga a modern konyhának. Különösen sokat “foglalkoztatják” ezt a növényt a mediterrán séfek: Görögországban és Olaszországban rendszeresen szerepel nemcsak az éttermek étlapjain, de a családi receptekben is. Mi is egy olasz, toszkán articsókaételt ajánlunk most azok figyelmébe, akik szeretnének valamit tenni májuk egészsége érdekében.
Toszkán csirke szárított paradicsommal
Hozzávalók négy adaghoz:
kb. 60 dkg csirkemellfilé (3 db nagy fél)
1 nagy fej vöröshagyma
1 db 40 dkg-os articsókakonzerv
30 dkg főtt csicseriborsó
3-4 dkg szárított paradicsom
5-7 dkg olajbogyó
kis csokor petrezselyem
1-2 ek. szárított kakukkfű
1,5 dl vörösbor/csirke alaplé
3-4 ek. olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
1. Első lépésként a csirkemelleket 2-3 darabra vágjuk, majd sózzuk, és ízlés szerinti mennyiségű borssal hintjük meg.
2. Ezután a vöröshagymát szeletekre vágjuk, és egy evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk, majd egy nagy tálba öntjük. A serpenyőbe marad olaj mellé még 2-3 evőkanálnyi olívaolajat öntünk, amin a csirkedarabok mindkét oldalát pirosra sütjük.
3. A megpirult húst felöntjük a vörösborral vagy csirke alaplével, és felforraljuk. Ha megrottyant, elzárjuk alatta a tüzet.
4. Következő lépésként apróra vágjuk petrezselymet, a szárított paradicsomot felszeleteljük, az articsókákat pedig félbe vágjuk, majd mindezt a sült hagymához keverjük.
5. Hozzáadjuk kakukkfüvet és az olajbogyót is, összekeverjük.
6. Az elősütött csirkedarabokat tepsibe rendezzük, aláöntjük a levét, majd rá-mellé halmozzuk a zöldséges keveréket.
7. Előmelegített sütőben, lefedve 40 percig pároljuk, majd kissé megpirítjuk 200 fokon.