nlc.hu
Egészség
Így öregszik a szem – miért romlik a látás, és mivel lassítható a folyamat?

Így öregszik a szem – miért romlik a látás, és mivel lassítható a folyamat?

Korunk előrehaladásával változik, öregszik a testünk is. nem kivétel ez alól a szem sem, ami negyven év felett már mutatja az idő múlásának jeleit. A szem öregedését és a látás romlását elkerülni nemigen lehet, de néhány megelőző intézkedéssel lassítható ez a folyamat.

A szem öregedésével olyan problémák jelentkeznek a legtöbb embernél, mint az úgynevezett öregszeműség (amikor a közeli tárgyak már nehezen kivehetők) vagy más néven az időskori távollátás, a homályos látás, de gyakori jelenség a könnyezés is, ami furcsa módon épp a szem szárazságára utal. A szem egyébként is nagyon érzékeny műszer, ezért számos betegség első tüneteit jelentkeznek itt (például a máj elégtelen működése gyakran okoz homályos látást, foltokat a látótérben, majd ahogy fejlődik a betegség, a szem besárgul). Ezért is tanácsos negyven év felett rendszeresen látogatni a szemorvost, aki kiszűrheti, hogy csupán a korral járó látásgyengülésről van-e szó, vagy más problémák húzódnak meg a háttérben.

Így öregszik a szem – miért romlik a látás és mivel lassítható a folyamat?

Így romlik idős korban a közellátás

A látás természetes romlása azért következik be egy bizonyos kor felett, mert a látás élességéért felelős egyik szerv, a rugalmas szemlencse mögött már fiatal korban kialakul egy kemény mag, ami az idő múlásával növekszik. Növekedés közben ez a mag lassanként kitölti azt a helyet is, amire a szemlencsének lenne szükséges ahhoz, hogy a fókuszáláshoz mozogjon. A szemlencse ugyanis lapos és kigömbölyödött állapotok között képes változtatni az alakját, és ez az a alakváltás teszi lehetővé, hogy közelre és távolra is tudunk fókuszálni. A lapos szemlencsével távolra, a gömbölyűvel pedig közelre látunk jól. A szemlencse az idő nagyobb részében lapos állapotban van, így mögötte üres tér van, amibe apránként “belenő” a lencse mögötti kemény mag. Egy idő után már akkora teret foglal el, hogy a szemlencsének nem jut elég hely ahhoz, hogy teljes mértékben kigömbölyödhessen. Mivel csak félig-meddig lesz gömbölyű, az a legközelebbi pont, ahova még ezzel a lencsével fókuszálni tudunk, távolabb lesz, mint az, amivel teljesen kigömbölyödött lencsével láthatnánk. 

Magyarul azt a könyvet, amit eddig közvetlenül az orrunk elé tartva is el tudtunk olvasni már kicsit el kell tartanunk magunktól. Ugye ismerős a látvány, amikor korosabb emberek kinyújtott kézzel tartják az újságot, hogy ki tudják betűzni? Az ő szemükben a kemény mag már megnőtt, a szemlencse pedig emiatt már nem tud teljesen kigömbölyödni: a legközelebbi fókusztávolságuk így távolabbra került, és nekik ebbe a pontba kell tenniük a papírlapot ahhoz, hogy élesen láthassák a betűket.
Ez a folyamat nem kerülhető el, de lassítható rendszeres szemtornával és olyan táplálkozással, amely tartalmazza a szem működéséhez fontos ásványi anyagokat és vitaminokat. Ilyen fontos anyag például az A-, C-, E- és D-vitamin, a cink, az Omega-3 zsírsavak, a szelén vagy a zöld leveles zöldségekben található lutein és zeaxantin.

 Megelőzhető, lassítható szembetegségek idős korban

Az előbb felsorolt vitaminok és ásványi anyagok a szem más – elöregedéssel kapcsolatos – elváltozásainak lassításában is jó szolgálatot tesznek. Ilyen például a homályosodó látás vagy a gyakori könnyezés is. Az időskori makuladegeneráció – más néven sárgafoltsorvadás – is nagyon gyakori elváltozás 50 éves kor felett, bár közel sem annyira természetes velejárója a szem öregedésének, mint például az imént taglalt öregszeműség. A makula vagy sárga folt az éleslátás helye a szem ideghártyáján, ezért ennek megbetegedése homályos látást okoz, a betegek jellegzetes panasza pedig az, hogy pont azt nem látják, amire ránéznek, nem ismerik fel az arcokat, és már az olvasószemüvegükkel sem látják a betűket. Ez egy tipikusan időskori betegség, aminek kialakulása nem törvényszerű, de nagyon gyakori, és ha kialakult, legfeljebb lassítani lehet az állapot romlását. Megfelelő táplálkozással viszont csökkenthető a megjelenésének esélye.

Így öregszik a szem – miért romlik a látás és mivel lassítható a folyamat?

Szintén az öregkor “természetes” betegségének tartják a hályogok, főleg a szürke hályog kialakulását. 65 év felett szinte valamennyi embernek van valamiféle homály a szemlencséjében, ez azonban nem egyenlő a hályoggal. A hályog számos külső környezeti tényező hatására alakul ki, amit az idős életkor csak segít, ám ha ezeket a környezeti tényezőket kerüljük, és megadjuk a szemünk működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, a szürke hályog elkerülhető. Kialakulásának kockázatát megnöveli, ha a szemünket túl sok UV sugárzásnak, napfénynek tesszük ki védőszemüveg nélkül, de a dohányzás és az antioxidánsokban, vitaminokban szegény étrend is növeli a betegség kifejlődésének esélyeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top